Insändare

”Auktoriteter har inte monopol på sanningen”

Samhällets problem är omfattande och många tror att allt blir bättre bara alla lyssnar på auktoriteter. Historien visar dock att så är inte fallet - många gånger blir förändringen av detta snarare till det sämre. Det skriver Krister Lind i en insändare.

publicerad 29 december 2021
Magdalena Andersson.

Alla protester mot till exempel coronapolitiken är ett uppvaknande där individen blir varse om sitt människovärde, rätt till sin kropp och frihet till sin utveckling. Det som just nu pågår är en kamp och frågan är: Kan vi lösa de problem och det kaos som nu råder i samhället? Många tror att allt blir bättre bara det sker en förändring, till exempel att alla lyssnar på auktoriteter och låter vaccinera sig. Historien visar att så är inte fallet – många gånger blir förändringen till det sämre. Ofta är det samma människor som vandrar runt och återkommer i de politiska och beslutande församlingarna. Medvetenheten är densamma.

Medvetenhet som inte förädlas stelnar och har svårt att uppnå nya ideal. Av alla människor som är med och utvecklar innehållet i samhället, är de flesta korrupta egoister och därför blir utvecklingen därefter. För att kunna förstå hur en förändring blir i verkliga livet måste de som tar besluten förstå konsekvensen av besluten. Beslut måste vila på en verklighetsgrund. Vid skrivbordet utan verklighetsgrund kan vi diktera ihop vad som helst.

Historiskt sett har “dårskaperna” avlöst varandra, där medaljer delas ut till ”hjältarna” som skapar hat mellan människor. Det är en realitet som fortfarande pågår. Kan det bli annat när politiker och andra beslutsfattare tar sig rätten att bestämma vad människor ska tänka. När den så kallade demokratin utgår från att alla är lika, har samma möjlighet till förståelse, är vi ute på hal is. De som då styr i den så kallade demokratin kan få för sig att de kan bedöma alla skeenden.

Demokrati är en politisk konstruktion som medför demagogi; att tro sig vara intelligentare än andra och därmed ta sig rätten att bestämma över dem som anses vara mindre intelligenta. Demagogi förblindar till att bli som piraten som hade lapp för båda ögonen. Ska vi få en verklig och hållbarare livsutveckling måste majoriteten av till exempel Sveriges medborgare kliva ur den korrupta och egoistiska livsföring som idag pågår. Idealen måste höjas.

Olika ismer och politiska system styr människors tillvaro. Dessa påstås tillhandahålla den rätta läran. Utveckling handlar inte om rätt lära, utveckling är att leva det rätta livet. Det är människors sätt att leva som ligger till grund för livs- och samhällsutvecklingen. Att enbart lita till det auktoriteter påstår är ingen tillräcklig grund till att leva det rätta livet. Ett påstående, en skrift kan vara rätt eller fel. Det är vars och ens ansvar vad man accepterar eller avvisar.

Auktoriteter har inget monopol på vad som är sanning. Utan egen förståelse för hur något är blir vi slavar under auktoriteter. De som styr staten har som uppgift att ansvara för människors frihet, inte vilseleda genom osanning. Där friheten uteblir blir människan en handelsvara och själlös maskin. Både diktatur och demokrati är framsprungen ur “mänsklig intelligens”. Konsekvensen har vi sett. När rätt person är på rätt plats och lagen vilar på frihetens grund, då har det skett ett uppvaknande. Vi har blivit varse om vårt människovärde och vår rätt till frihet i vår utveckling.

 

Krister Lind
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.