Insändare

”Ansvar och förtryck”

Alla folkgrupper har möjlighet att bygga upp sina egna samhällen, och ansvaret för att göra detta måste i första hand ligga på det egna folket. Etiskt och moraliskt är det det enda rimliga förhållningssättet som gäller för alla, oavsett ursprung. Det skriver insändaren "bävande svensk".

publicerad 6 maj 2021
Ansvar
Trots miljarder i bistånd blir bara andelen nödställda hela tiden fler, konstaterar insändaren.

Är det Grupp A:s ansvar att Grupp B sköter sig, jobbar och sparar pengar?

Ponera att Grupp A har mer pengar och tillgångar än Grupp B. Grupp A är även statistiskt mindre benägen att begå brott. Enligt dagens västerländska uppfattning är det då underförstått att Grupp A på något sätt förtrycker Grupp B – trots att Grupp B har samma möjligheter att starta företag, plugga, arbeta och sköta sig.

Man talar aldrig om Grupp B:s egna ansvar. Är det Grupp A som tvingar Grupp B att exempelvis föda fler barn än man kan ta hand om, begå våldsbrott, leva ohälsosamt och undvika arbete?

Låt oss ta exemplet Afrika – en fattig och våldsam kontinent som aldrig tycks nå någon framgång. Trots att det betalas ut miljarder efter miljarder i bistånd så blir andelen nödställda hela tiden fler. Trots att européer har i decennier bistått afrikaner med rent vatten, sjukvård och elektricitet – så påstås man fortfarande vara ”rasistiska” förtryckare.

Enligt vänsterliberaler beror Afrikas kräftgång på ett ”kolonialt arv”, ”klimatförändringarna” och ”rasism” – listan med ursäkter kan göras lång. I praktiken borde det dock rimligtvis primärt vara de afrikanska folkens ansvar att se till att deras barn inte svälter – inte hjälporganisationers. Faktum är att det även finns en underförstådd rasism i att inte tillskriva en etnisk grupp en egen agens och ansvar för sitt eget öde.

Alla folkgrupper har möjlighet att bygga upp sina egna samhällen, och ansvaret för att göra detta måste i första hand ligga på det egna folket. Etiskt och moraliskt är det det enda rimliga förhållningssättet som gäller för alla, oavsett ursprung.

 

Bävande svensk
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!