Wallström vill se kärnvapenförbud – kritiseras av DN

publicerad 1 september 2017
- av Osignerad (ingen signatur)
(t.v) DN:s chefredaktör Peter Wolodarski. (t.h.) Avfyrning av den kärnvapenbestyckade ballistiska roboten Trident.

Dagens Nyheter skriver på sin ledarsida att Margot Wallström visar dåligt omdöme när hon vill se ett kärnvapenförbud.

I juli rapporterade NyD om att 122 länder i FN röstat för en konvention som i praktiken förbjuder länder att inneha kärnvapen. Sverige var ett av länderna som röstade för konventionen.

Utrikesminister Margot Wallström säger nu att Sverige inte kommer ändra sin hållning, utan att man står fast vid sitt motstånd mot kärnvapen samtidigt som man kommer fortsätta samarbetet med kärnvapenländer inom Nato.
Att utrikesministern är emot kärnvapen kritiseras av Dagens Nyheter som på sin ledarsida vill ge Margot Wallström ”skrivförbud”.

Avskräckning fungerade under kalla kriget, planeten sprängdes inte i bitar. Olika nedrustningsförhandlingar har reducerat antalet stridsspetsar. Men Vladimir Putin tänker inte avskaffa sina kärnvapen. Tvärtom betraktas den strategiska varianten som omistlig för att garantera Rysslands oberoende, och de taktiska för mindre slagfält ingår i den operativa planeringen. Varken Donald Trump eller någon annan amerikansk president kan bortse från detta”, skriver tidningen i ledarartikeln och tillägger att det inte är ”första gången hon visar dåligt omdöme”. 


Liknande artiklar: