Nästan hälften av alla elever är utsatta för mobbning i skolan eller på nätet, visar Friendsrapporten 2024. Rapporten visar också att utsatta barn löper dubbelt så stor risk att inte få godkänt i något av kärnämnena och har mer frånvaro i skolan.
Cirka 46 procent av Sveriges skolbarn uppger att de blivit utsatta för mobbning eller kränkningar de senaste två månaderna. Det kan motsvara ungefär hälften av alla barn som går i en klass, skriver Friends i sin nya rapport. Där säger 26 procent att de blir utsatta för mobbning på nätet och 11 procent att man blir utsatta i skolan.
Vidare uppger var fjärde elev att man någon gång stannat hemma på grund av otrygghet eller ensamhet. Bland de som uppgett sig ha utsatts för mobbning regelbundet uppger sex av tio att de stannat hemma av samma anledning. I den gruppen hade 18 procent en återkommande skolfrånvaro.
Tolv procent av de barn som är utsatta för kränkningar eller mobbning uppger att man inte godkänts i ett eller flera kärnämnen. Siffran för barn som inte är utsatta ligger istället på sex procent. Sju av tio barn som upplever att de har svårt att klara av prov och lektioner har varit utsatta för kränkningar eller mobbning. Detta står i stark kontrast till de som inte blivit utsatta, där endast tre av tio rapporterar samma svårigheter.
Vanligt med psykisk ohälsa
Bland skolbarn rapporterar nästan varannan flicka och var fjärde pojke att de lider av psykisk ohälsa, där siffran generellt ligger på åtta procent bland alla skolbarn. När det gäller barn som är utsatt för mobbning visar 23 procent tecken på depression och 17 procent tecken på ångest.
“Det är dags att prioritera barns trygghet, både i skolan och i digitala miljöer. Trygghet är en förutsättning för kunskap och prestation“, skriver Maja Frankel, Friends generalsekreterare.
Friendsrapporten 2024 är baserad på en Novus-undersökning som genomförts under våren där 1139 barn i åldrarna 10–16 år svarat.