Varannan butik utsatt för brott

Ökade otryggheten

publicerad 13 januari 2024
- av Sofie Persson
Enligt Svensk Handel stjäls det varor för 8,5 miljarder kronor varje år.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


6370 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Närmare hälften av butikerna i Sverige har utsatts för brott under slutet av 2023.

Antalet butiker där personalen uppger att de utsatts för hotfullt beteende eller brott under fjärde kvartalet låg på 45 procent. Det är en ökning från 41 procent under tredje kvartalet, visar Svensk Handels Trygghetsbarometer.

Regeringen har uttryckt ambitionen om att kraftigt minska mängdbrotten genom en rad olika verktyg, exempelvis genom att se över lagen om tillträdesförbud. Detta är någonting som vi givetvis välkomnar, men fina ord räcker inte, säger Nina Jelver, säkerhetschef på Svensk Handel, i ett pressmeddelande.

Vidare kan man se en ökning av stölder under slutet av förra året, där 37 procent handlare uppgav att de under den senaste veckan utsatts för stöld eller ringa stöld. Under tredje kvartalet låg den siffran på 33 procent. Svensk Handel uppskattar att det varje år stjäls varor för 8,5 miljarder.

Få anmälningar leder till fällande domar, men trots det uppmanar Svensk Handel handlare att polisanmäla samtliga brott eftersom det i sin tur kan leda till att dessa brott prioriteras högre av polisen.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!