Var tionde gängkriminell driver företag

Ökade otryggheten

publicerad 27 november 2023
- av Jan Sundstedt
Foto: shironosov/iStock

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


19 730 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Var tionde gängkriminell i Stockholms län äger och driver företag relativt öppet. Det rör sig om minst 57 företagare bland de 591 gängkriminella som förekommer i en färsk granskning som statsfinansierade SVT nyligen genomfört.

Kartläggningen av gängkriminella företagare påvisar bland annat byggbolag med miljonskulder till staten och familjehem för ungdomar som vill komma bort från kriminalitet. Så kallade rappare som gör skatteavdrag för kläder och Rolexklockor är andra exempel på företagsfiffel som kriminella ägnar sig åt. Utanför gängens basaffärer och det våld som följer i dess spår.

Den organiserade brottsligheten använder företag i allt större utsträckning för att kunna tvätta pengar från andra brottsvinster. Men man kan också tjäna mycket pengar om man begår brott i företag, säger Sara Persson, brottsförebyggande specialist på Ekobrottsmyndigheten.

Även sjukvården har på senare tid infiltrerats av gängkriminella, något som Nya Dagbladet rapporterat om.

Identiteter kapas

Annette Bergvall är Skatteverkets samordnare mot ekonomisk brottslighet. Hon menar att kriminella ofta kapar identiteter när ett företag bildas och att det är nödvändigt med ett heltäckande identitetshanteringssystem för att försöka förhindra detta.

–  Det är väldigt viktigt att vi får en samlad identitetsförvaltning och att vi får lagra biometrin, så att vi kan hålla koll på att varje individ faktiskt är en (fysisk) person, säger Annette Bergvall.

Skatteverket har i många fall svårt att bedöma vilka personer som döljer sig bakom företagen. Olika identiteter används flitigt och myndigheten arbetar nu med att försöka få bättre koll på dem.

Flertalet av företagarna i undersökningen, 46 personer, är dömda för allvarliga brott såsom olika vålds-, narkotika- eller vapenbrott. Undersökningen visar att 57 gängkriminella äger 68 företag. Ett antal gängkriminella äger flera företag.

Branscher som bolagen är verksamma i:
- Taxi: 3
- Resor: 1
- Kapital/investering/konsult: 8
- Bygg: 8
- Enskild firma: 19
- Bil: 3
- Restaurang: 2
- Vård: 2
- Musik: 6
- Gym: 1
- Logistik: 2
- Livsmedel: 5
- Elektronik: 2
- Frisör: 4
- Tillverkare: 2

Totalt antal bolag: 68

Källa: SVT Nyheter Stockholms granskning av gängkriminella.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!