Vänsterextrema Expo: Vi ska ”göra det obekvämt” för systemkritiska medier

Vänsterextremismen i Sverige

publicerad 8 oktober 2021
- av Markus Andersson
Expo-medarbetaren Daniel Vergara i orange väst kartlägger Frihetsrörelsens demonstration mot coronapolitiken den 1 maj. Expos chefredaktör Anna Fröjd th.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


19 730 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


[wordpay_hide_paywall]

Anna Fröjd, chefredaktör för den vänsterextrema stiftelsen Expos tidning, går nu öppet ut och bekräftar att man arbetar aktivt med att ”göra det obekvämt” för så kallade alternativa medier och de som driver dem.

I en krönika i tidningen Publikt skriver Fröjd upprört om hur tjänstemän och personal på olika myndigheter och deras beslut allt oftare granskas av nya medieaktörer – något som enligt Expo-toppen är oacceptabelt.

Egentligen är inte de enskilda tjänstemännen det intressanta för ytterhögern – de hängs ut i ett propagandamaskineri som vill undergräva förtroendet för myndigheter, hamra in bilden av ett samhälle infiltrerat av vänsterliberala krafter och cementera föreställningen att såväl alternativmedierna själva som läsaren är offer och representanter för en motarbetad minoritet”, hävdar hon och beskriver granskningarna bland annat av Myndigheten för press, radio och tv som ”oerhört obehagliga och kränkande”.

Vidare deklarerar hon att Expo aktivt arbetar för att bekämpa systemkritiker som “organiserar sig runt en rasistisk världsbild och konspirationstänkande” där hon omnämner bland annat Samhällsnytt, Fria Tider och det nystartade projektet Nya Riks.

Vi på Expo jobbar med att granska och bevaka den här utvecklingen, med att göra det obekvämt för dem som organiserar sig runt en rasistisk världsbild och konspirationstänkande. Vi gör det för att de är ett hot mot demokratin”.

Expos artiklar är ökända för sina extremt selektiva vinklingar – något Anna Fröjd själv, som en del av sin huvudkritik, ironiskt nog riktar mot medieprojekten som hon menar inte följer några pressetiska regler, där “du inte kan räkna med att dina bästa argument tas i beaktande och förmedlas”. Fröjd påtalar vidare att de ägnar sig åt att motarbeta alternativa medier ”för er som har fått för­troendet att upprätthålla vår demokrati på myndigheter runt om i landet”.

Samhällsnytt har uppmärksammat krönikan och även försökt att kontakta Expos chefredaktör för att höra exakt vad det innebär att man ska ”göra det obekvämt” för medier som man inte gillar – men Fröjd vill inte prata om saken.

– Jag vill inte svara på frågor till er eftersom vi inte anser att det är journalistik ni bedriver, säger hon innan hon lägger på.

Noterbart är att Expo, trots att man hävdar sig vara opartiska och politiskt obundna experter på påstådd högerextremism och rasism, har täta kopplingar till den våldsbejakande vänsterextrema miljön. Tidningen har tidigare haft medarbetare som själva dömts för vänsterextrem brottslighet men även på senare tid har redaktionsmedlemmar haft täta band till förgrundsgestalter i den så kallade autonoma miljön.

Medlemmar i Expos redaktion har också synts kartlägga och registrera politiskt oliktänkande vid olika offentliga evenemang tillsammans med Matthias Wåg som var medgrundare till våldsbejakande Antifascistisk Aktion i Sverige och andra kända vänsterextremister.

Expos nära relationer till den våldsbejakande extremvänstern var något som även snappades upp av Totalförsvarets forskningsinstitut som nämnde Expo i en rapport från 2018 och drog paralleller mellan stiftelsen och mer explicit vänsterextrema organisationer.

– Vad jag reagerat på är det faktum att Stiftelsen Expo nämns på ett sätt så att det framstår som att vi är en del av den här miljön som ju i grunden, utifrån det uppdrag FOI har fått, handlar om någon slags vänsterextrem våldsbejakande extremism. Det är en grovt felaktig bild av vår verksamhet, hävdade Expos VD Daniel Poohl då.

Nya Dagbladet har tidigare även rapporterat om att den judiske valutaspekulanten och globalisten George Soros finansierat Expo med minst 25 000 dollar. Stiftelsen har också genom åren framförallt tagit emot miljonbelopp i olika former av bidrag och offentligt finansierade stöd – inte minst från Arvsfonden, Statens kulturråd och Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor.

Fakta: Expo

Underrättelsegruppen kring stiftelsen och tidskriften Expo, som utkom första gången hösten 1995, har sina rötter i den våldsbejakande vänsterextrema miljön, av Säkerhetspolisen benämnd som den ”autonoma rörelsen”.

Verksamheten beskriver man själv som kretsande kring ”antirasism” och att "bekämpa hat". Samtidigt har Expo tagit ställning bland annat för den våldsbejakande svart makt-rörelsen BLM och ägnar sig framförallt åt att uppvigla mot vad man ser som sina politiska motståndare. Liksom BLM har Expo även understötts finansiellt av valutaspekulanten och globalisten George Soros ökända organisation ”Open Society Foundations”.

Sedan starten har man haft en nära relation till den amerikanska högerextrema judisk makt-organisationen ADL som grundades 1913 i protest mot lynchningen av den dömde pedofilen Leo Frank som våldtog och mördade en 13-årig flicka i Georgia, USA. ADL och Expo har gemensamt att man kräver en särställning för judar gentemot andra folkgrupper och delar även den särskilt fientliga inställningen till likvärdiga etniska rättigheter för europeiska folkgrupper.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!