Coronarepressionen

Utökade restriktioner nytt hårt slag mot krögare och butiker

Från 1 mars kommer alla matställen att stå tomma efter 20.30.

Från och med den första mars ska samtliga restauranger och caféer stänga klockan 20:30, oavsett om de säljer alkohol eller inte. Det blir även ytterligare en minskning av maxantalet personer i butiker.

Från och med första mars ska alla matställen i Sverige stänga vid halv nio i enlighet med regeringens och Folkhälsomändighetens upptrappade repressionspolitik. Restaurangbranschen är redan hårt ansatt av restriktionerna och nu blir det ännu tuffare.
Branschorganisationen Visitas vd Jonas Siljhammar uttrycker oro över att många restauranger nu troligen tvingas att lägga ned för gott.

Vi har den största respekt för att vi ska förhindra smittspridning, men jag är väldigt oroad för jobben och företagen när restriktionerna skärps ytterligare, säger Siljhammar till skattefinansierande SVT.

Krogar och barer som redan går på knäna på grund av coronapolitiken har heller ännu inte kunnat ta del av regeringens utlovade stödåtgärder.

Än en gång ser jag en presskonferens där man presenterar nya restriktioner, men man presenterar inga nya stöd för det näringsförbud som den här nedstängningen faktiskt innebär, fortsätter Siljhammar.

Restaurangbranschen har redan tidigare tvingats anpassa sig hårt med exempelvis krav på socialt avstånd och max fyra personer per bord. I dagsläget stänger alla restauranger som serverar alkohol tidigt på kvällarna och Siljhammar säger att några extra timmars serveringstid skulle göra mycket för branschen utan att bidra till ökad smittspridning.

Förutom restaurangerna drabbas även handeln av de nya utökade restriktionerna. FHM väntas föreslå en ytterligare minskning av maxantalet personer i butiker. Enligt branschorganisationen Svensk Handels vd Karin Johansson kommer detta leda till ökade kostnader och minskad försäljning och är övertygad om att det i konkreta ordalag gör att fler företag kommer att få lägga ned sin verksamhet.

 

 


Per Nordin
per.nordin@nyadagbladet.se

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!