Inrikes

SD väljer att inte rösta mot Nato – för att tillfredsställa Moderaterna

Sverigedemokraterna kommer inte att rösta för en vilandeförklaring av värdlandsavtalet med Nato. Orsaken sägs vara att partiet vill tillfredsställa det Natotrogna Moderaterna.

Imorgon onsdag ska riksdagen rösta om huruvida Sverige ska ingå det så kallade värdlandsavtalet med Nato, vilket bland annat skulle innebära att Nato kan stationera trupper på svensk mark.
Alla riksdagspartier förutom Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna offentliggjorde så sent som i söndags att de helhjärtat står bakom värdlandsavtalet med Nato.

Tidigare har SD:s försvarspolitiske talesperson Mikael Jansson gett sitt stöd till förslaget om att frågan om värdlandsavtalet ska skjutas upp i ett års tid – ett förslag som kommit från Vänsterpartiet.

Värdlandsavtalet riskerar urholka omvärldens förtroende för vår alliansfrihet. Vi kommer att rösta för en vilandeförklaring av ärendet, sade Mikael Jansson till TT.

Men Janssons uttalande var inte förankrat hos SD-ledningen, som på tisdagskvällen tvärvänder och väljer att inte rösta med Vänsterpartiet, avslöjar Aftonbladet.

En källa inom partiet uppger för Aftonbladet att partiledningen stödjer värdlandsavtalet med Nato endast för att tillfredsställa Moderaterna, som Sverigedemokraterna tidigare skickat en regeringsinvit till.

Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!