SD väljer att inte rösta mot Nato – för att tillfredsställa Moderaterna

publicerad 24 maj 2016

Sverigedemokraterna kommer inte att rösta för en vilandeförklaring av värdlandsavtalet med Nato. Orsaken sägs vara att partiet vill tillfredsställa det Natotrogna Moderaterna.

Imorgon onsdag ska riksdagen rösta om huruvida Sverige ska ingå det så kallade värdlandsavtalet med Nato, vilket bland annat skulle innebära att Nato kan stationera trupper på svensk mark.

Alla riksdagspartier förutom Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna offentliggjorde så sent som i söndags att de helhjärtat står bakom värdlandsavtalet med Nato.

Tidigare har SD:s försvarspolitiske talesperson Mikael Jansson gett sitt stöd till förslaget om att frågan om värdlandsavtalet ska skjutas upp i ett års tid – ett förslag som kommit från Vänsterpartiet.

Värdlandsavtalet riskerar urholka omvärldens förtroende för vår alliansfrihet. Vi kommer att rösta för en vilandeförklaring av ärendet, sade Mikael Jansson till TT.

Men Janssons uttalande var inte förankrat hos SD-ledningen, som på tisdagskvällen tvärvänder och väljer att inte rösta med Vänsterpartiet, avslöjar Aftonbladet.

En källa inom partiet uppger för Aftonbladet att partiledningen stödjer värdlandsavtalet med Nato endast för att tillfredsställa Moderaterna, som Sverigedemokraterna tidigare skickat en regeringsinvit till.Stöd kriget mot bankerna – bidra till stämningen mot Länsförsäkringar


124 440 kronor av 150 000 kronor insamlade! Läs mer här eller swisha direkt till: 123 611 30 21.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.