SD väljer att inte rösta mot Nato – för att tillfredsställa Moderaterna

publicerad 24 maj 2016

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Sverigedemokraterna kommer inte att rösta för en vilandeförklaring av värdlandsavtalet med Nato. Orsaken sägs vara att partiet vill tillfredsställa det Natotrogna Moderaterna.

Imorgon onsdag ska riksdagen rösta om huruvida Sverige ska ingå det så kallade värdlandsavtalet med Nato, vilket bland annat skulle innebära att Nato kan stationera trupper på svensk mark.

Alla riksdagspartier förutom Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna offentliggjorde så sent som i söndags att de helhjärtat står bakom värdlandsavtalet med Nato.

Tidigare har SD:s försvarspolitiske talesperson Mikael Jansson gett sitt stöd till förslaget om att frågan om värdlandsavtalet ska skjutas upp i ett års tid – ett förslag som kommit från Vänsterpartiet.

Värdlandsavtalet riskerar urholka omvärldens förtroende för vår alliansfrihet. Vi kommer att rösta för en vilandeförklaring av ärendet, sade Mikael Jansson till TT.

Men Janssons uttalande var inte förankrat hos SD-ledningen, som på tisdagskvällen tvärvänder och väljer att inte rösta med Vänsterpartiet, avslöjar Aftonbladet.

En källa inom partiet uppger för Aftonbladet att partiledningen stödjer värdlandsavtalet med Nato endast för att tillfredsställa Moderaterna, som Sverigedemokraterna tidigare skickat en regeringsinvit till.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!