Uppblåst ”pandemi” förstör svenskarnas jul – julmarknader ställs in

Coronarepressionen

publicerad 26 oktober 2020
- av Markus Andersson
Julmarknad i Sigtuna.

Att besöka landets julmarknader är en mångårig tradition för många svenskar, men i år kan det vara slut med det när många populära julmarknader ställs in. Detta med hänvisning till coronaviruset – trots allt fler rapporter och tunga utspel som nu tydligt bekräftar att den så kallade coronapandemin på sin höjd kan likställas med säsongsinfluensa.

Några exempel på inställda julmarknader är den i Gamla stan, Stockholm, på Kulturen i Lund eller Jamtli i Östersund. Samtliga tre har tidigare dragit mycket folk och varit väldigt populära men ställs i år in med hänvisning till den så kallade coronapandemin.

Surahammars kommun skriver också på sin hemsida att man kommer ställa in årets julmarknad efter ”en samlad riskbedömning och med Folkhälsomyndighetens rekommendationer tagna i beaktande.”

Att en stor del av alla julmarknader nu inte alls blir av är någonting som vållar stor besvikelse bland många svenskar. Mats Boman, intendent på Katrinetorps gård strax utanför Malmö säger till skattefinansierade Sveriges Radio att det hela är mycket tråkigt och olyckligt.

– Vi skulle egentligen ha haft 20-årsjubileum, det skulle ha varit tjugonde året vi skulle arrangera julmarknaden. Tyvärr måste vi då avstå i år.

Alla väljer dock inte att ställa in sin verksamhet. I Hyltebruk anordnar man återigen julmarknad fast i mer begränsad skala och med vakter som håller koll på besökarantalet.

– Folk har vant sig vid att hålla avstånd, så jag tror inte att det kommer bli ett problem, säger marknadsgeneralen Caroline Skofteröd till Hallandsposten.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.