Allt färre unga svenskar lockas av den feministiska ideologin och på bara fyra år har andelen som identifierar sig som feminister sjunkit från 34 till 24 procent. En förklaring till raset är att många ungdomar betraktar feminismen som en extrem och splittrande ideologi.
Generationsrapporten 2025, som tagits fram av Ungdomsbarometern, visar att konservativa värderingar är på frammarsch i många områden och att även synen på relationer blivit alltmer konservativ de senaste åren.
Idag anser exempelvis nio av tio unga att ”målet med en relation är att hitta en person att dela resten av sitt liv med” – en ökning med 14 procentenheter på bara två år. Samtidigt har det också blivit betydligt viktigare för unga kvinnor att uppfattas som feminina.
– Unga visar en längtan efter stabila och långsiktiga relationer, vilket kan ses som en motreaktion på den ökande osäkerheten i samhället. Det traditionella synsättet på könsroller inom dejting blir mer framträdande, där förväntningarna på både män och kvinnor formas av mer konservativa ideal, menar Ungdomsbarometerns analyschef Jessica Åkerström.
Feminismen har länge lyfts fram som en ideologi som varit närmast obligatorisk för svenskar att ansluta sig till – och den som kritiserat rörelsen och dess tankegods har ofta misstänkliggjorts och hånats.
”Direkt skadliga för jämställdhetsarbetet”
Idag ser situationen annorlunda ut och svenska tonåringar berättar att det är feminismen som betraktas som någonting extremt och som man inte vill förknippas med.
– Det är många som tänker på feminism och vad det betyder som något väldigt extremt i dag, förklarar 17-åriga Siri Olers Björck till statstelevisionen, SVT.
Flera feministiska inriktningar är uttalat fientliga mot män, där det motsatta könet utmålas som fiender eller avhumaniseras. En teori som lyfts fram är att dessa extremisters framfart inte haft den påverkan de själva önskat utan istället har avskräckt unga och fått dem att rygga tillbaka och ta avstånd från feminismen.
– Jag identifierar mig inte med de som säger att ’män är djur’. Den typen av uttalanden tror jag är direkt skadliga för jämställdhetsarbetet, menar jämställdhetsminister Paulina Brandberg (L), som trots det kallar sig feminist.
Enligt ministern är det inget problem att färre unga identifierar sig som feminister – men däremot att intresset för jämställdhetsfrågor sjunker.
Nya Dagbladet uppmärksammade nyligen MGTOW-rörelsen som ofta beskrivs som en motreaktion och en destruktiv ”manlig” spegelbild av den feministiska rörelsen.