Tyska Bild: Sverige är Europas farligaste land

Ökade otryggheten

publicerad 28 oktober 2021
- av Sofie Persson
Sverige ligger högst upp i EU på antalet dödsskjutningar.

Sverige blir allt farligare – någonting som nu uppmärksammas av internationella medier. Dödsskjutningen av rapparen Einár var nummer 217 de senaste fem åren och jämfört med resten av EU är Sverige det land med absolut flest unga mördade i skjutningar.

Den svenske rapparen Einár blev skjuten till döds i förra veckan. Den framgångsrike musikern hette egentligen Nils Kurt Erik Einar Grönberg och var endast 19 år gammal. Dock är Einárs död blott en påminnelse om att skjutningar i Sverige nu blir allt vanligare. 19-åringen är nummer 217 av antalet dödsskjutningar som skett i Sverige de senaste fem åren, vilket gör landet till Europas farligaste, menar tyska tidningen Bild.

I resten av Europa minskar antalet mord, men i Sverige ökar det. Inom EU är det i genomsnitt åtta personer per en miljon invånare som faller offer för dödligt våld varje år. Under 2020 var den siffran tolv i Sverige. När man sedan tittar på enbart de som faller offer för skjutvapen är det inom EU i snitt 1,6 personer per miljon invånare. I Sverige ligger siffran på fyra personer som dör i skjutningar.

Inom åldersgrupperna 20-29 år skiljer det sig också ansenligt från resten av EU. I de flesta länder ligger siffran för de som fallit offer för skjutvapen mellan noll och fyra per en miljon invånare, medan det i Sverige är 18 i den åldersgruppen. På andra plats ligger Nederländerna med sex fall per en miljon invånare.

Den tyska tidningen har bland annat tittat på rapportenDödligt skjutvapenvåld i Sverige och andra europeiska länder” från Brottsförebyggande Rådet (BRÅ), som dock menar att jämförelserna ibland kan släpa efter. EU-siffrorna är tre år äldre än de från Sverige eftersom det inte fanns någon färskare rapport. Flera länder ska också, enligt BRÅ, vara något sämre på att föra noggrann statistik på brottslighet.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!