Sveriges Nord Stream-utredning läggs ner

Attentatet mot Nord Stream

publicerad 7 februari 2024
- av Redaktionen
Sverige kommer inte att gräva vidare i sabotaget mot Nord Stream.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


22 420 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Åklagaren har idag beslutat lägga ner den svenska förundersökningen om grovt sabotage mot Nord Stream.

Slutsatsen av utredningen är att svensk jurisdiktion saknas och att utredningen därför ska läggas ned”, hävdas det.

– Förundersökningen har varit systematisk och noggrann. Bland annat har ett stort antal fartygsrörelser analyserats i syfte att förstå vad som har hänt. Utöver det har en omfattande brottsplatsundersökning genomförts och ett flertal förhör har hållits i ärendet. Mot bakgrund av den lägesbild som vi nu har kan vi konstatera att svensk jurisdiktion saknas, påstår kammaråklagare Mats Ljungqvist, i ett pressmeddelande.

Det hävdas vidare att utredningens syfte varit att ”undersöka om svenska medborgare varit inblandade i gärningen och om svenskt territorium använts för att genomföra gärning och därmed riskerat att skada svenska intressen eller Sveriges säkerhet”.

Kommer inte svara på frågor

– Jag vill särskilt framhålla den snabba och effektiva insats som den svenska marinen och Kustbevakningen genomförde i syfte att säkra brottsplatsen. Utan deras insatser hade myndigheterna inte kunnat nå det utredningsläge som vi nu har nått fram till, fortsätter Ljungqvist.

Avslutningsvis skriver man att ”den svenska förundersökningen kunnat avföra samt bekräfta omständigheter som sammantaget leder till slutsatsen att det inte längre finns anledning att fortsätta den svenska förundersökningen eftersom det kan antas att svensk domstol saknar jurisdiktion”.

Åklagaren väljer ”med hänvisning till den sekretess som fortfarande råder”, att inte kommentera ärendet ytterligare. De tyska och danska förundersökningarna fortsätter dock vidare.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!