Sverige kan bannlysa ryska medborgare

Det nya kalla kriget

publicerad 12 augusti 2022
- av Markus Andersson
Anders Ygeman (S) kan tänka sig att neka ryska medborgare visum.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Migrationsminister Anders Ygeman (S) utesluter inte att Sverige följer president Zelenskyjs uppmaning och stänger gränserna för ryska medborgare.

Nya Dagbladet rapporterade nyligen om hur Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj uppmanat alla EU-länder att neka ryska medborgare inträde och vägra utfärda visum till dessa.

Regeringarna i Estland, Lettland och Litauen har redan låtit meddela att de kommer att lyda Zelenskyjs uppmaning och den finländska statsministern Sanna Marin är inne på samma spår.

Nu bekräftar även Sveriges integrations- och migrationsminister Anders Ygeman att Sverige kan komma att neka ryska medborgare visum – men helst ska andra EU-länder också göra samma sak.

– Nu måste vi ta oss en allvarlig funderare om vi ska öka sanktionskretsen och ändra EU:s visumordning.

Enligt Ygeman är det ännu ”ovisst” om Sverige ska förbjuda ryssar från att resa hit och han menar även att det hittills ”varit en styrka” att EU agerat gemensamt i frågor kopplade till Ryssland.

– Det är klart att vi inte kan utesluta att Sverige agerar självständigt, men vi är också måna om att upprätthålla ett så enigt agerande i EU som möjligt. Det sätter också mest press på Ryssland, hävdar Ygeman och påpekar att sanktionerna inte får ”undergräva det motstånd mot kriget som finns i Ryssland”.

Även om S-ministern kan tänka sig att bannlysa ryska medborgare från Sverige medger han att agerandet är förenat med vissa ”negativa effekter” – exempelvis att stödet för kriget i Ukraina ökar.

– Vi får ha den här diskussionen i respektive arbetsgrupper och sedan eventuellt på ministerrådsmötet, så får vi se vad vi kommer fram till.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!