Zelenskyj kräver att ryssar portas från Europa

Det nya kalla kriget

publicerad 10 augusti 2022
- av Isac Boman
Att bannlysa ryssar är mer effektivt än sanktioner, menar Zelenskyj.

Ukrainas president kräver nu att alla EU-länder stänger sina gränser för samtliga ryska medborgare och nekar dessa visum. Flera regeringar i Europa har redan bekräftat att man kommer att lyda Volodymyr Zelenskyjs uppmaning.

– Ryssarna ska leva i sin egen värld tills de har ändrat på sin filosofi, dundrar presidenten i en intervju med Washington Post.

Flera länder har redan gått med på Ukrainas krav – bland annat Estland, Lettland och Litauen som inte längre kommer att utfärda turistvisum till ryska medborgare. Estlands president Kaja Kallas menar att det är ett ”privilegium” – och inte en mänsklig rättighet att få besöka Europa.

Även i Finland kan ryska medborgare snart vara icke önskvärda – åtminstone om statsminister Sanna Marin får bestämma.

– Som jag ser det måste detta begränsas. Det är inte rätt att samtidigt som Ryssland bedriver krig i Europa kan landets egna medborgare resa fritt som turister, säger hon.

Denna typ av kollektiv bestraffning där samtliga medborgare med rysk nationalitet ska portas från Europa får dock också skarp kritik – bland annat av människorättsaktivisten Martin Uggla, ordförande i Östgruppen för demokrati och mänskliga rättigheter.

– Det drabbar dem som inte bär ansvar för kriget i Ukraina och blockerar en möjlig utväg för dem som är förföljda av den ryska regimen.

– Konsekvensen blir att man isolerar det ryska folket och jag har inte sett exempel där den strategin varit framgångsrik. Ett exempel är Nordkorea, det har inte hjälpt folket att resa sig mot regimen, fortsätter han.

Den svenska regeringen har ännu inte tagit ställning till huruvida ryska medborgare ska portas från Sverige, rapporterar SVT.

Enligt Zelenskyj kan västerländska länders beslut att neka ryssar inträde vara betydligt mer effektivt än de ekonomiska sanktioner som satts in hittills – BBC uppger dock att många populära turistländer utanför Europa som Egypten, Turkiet och Förenade Arabemiraten med stor sannolikhet inte kommer att gå med på presidentens krav och att effekten därför kan bli begränsad.

Kremls talesman Dmitrij Peskov är mycket negativt inställd till ett inreseförbud för ryssar och menar att agerandet för tankarna till situationen i Europa innan andra världskriget.

– På grund av deras ovänlighet glider många av dessa länder in i glömska och de tar till uttalanden som vi hörde från flera europeiska länder för 80 år sedan, säger han.


Stöd kriget mot bankerna – bidra till stämningen mot Länsförsäkringar


124 440 kronor av 150 000 kronor insamlade! Läs mer här eller swisha direkt till: 123 611 30 21.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.