Sverige evakuerar Sudan

publicerad 24 april 2023
- av Isac Boman
Affärsgata i Khartoum, Sudan.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Inklusive ambassadpersonal befinner sig omkring 100 svenska medborgare i Sudan som den svenska regeringen nu vill evakuera. Beslutet om insatsen krävde riksdagens godkännande, som beviljades i helgen av en blixtinkallad riksdag.

Efter att en maktkamp inom Sudans militära styre i Sudan urartat till omfattande våldsamheter förra helgen meddelade utrikesminister Tobias Billström (M) och försvarsminister Pål Jonson (M) under en pressträff på lördagen att regeringen ville ställa en svensk väpnad styrka till förfogande för att delta i en evakueringsinsats.

Styrkan ska på egen hand och i samarbete med andra kunna genomföra skydds- fritagnings- och räddningsinsatser, betonade Jonson.

Efter diskussioner med andra partier i riksdagen har beslutet om en väpnad svensk insats nu klubbats. Enligt utskottsordföranden Aron Emilsson (SD) kommer insatsen att bestå av mellan 140–150 personer. Styrkan ska vara tillgänglig till och med den 30 juni och evakueringen kommer att genomföras i nära samarbete med andra länder och internationella organisationer.

Enligt beslutet får högst 400 personer sändas till Sudan, men Emilsson bedömer att det kommer att handla om väsentligen färre än så. Insatsen uppges ska pågå så länge som behövs för att evakuera svenskar från Sudan, och när detta kan ske beror på situationen på marken.

Fakta: Sudan

Sudan eller Nordsudan är Afrikas till ytan tredje största land beläget på den nordöstra delen av kontinenten och anses ofta vara en del av Mellanöstern. Befolkningen är en kombination av inhemska nilo-sahariskt-talande afrikaner och ättlingar till invandrare från Arabiska halvön. På grund av arabiseringsprocessen dominerar idag arabisk kultur i Sudan och majoriteten av befolkningen är muslimer.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!