Nato

Svenskarna säger nej till Nato

De flesta svenskarna är av uppfattningen att Sverige inte ska bli medlemmar i Nato. En opinionsundesökning från Novus visar att endast en femtedel, 21 procent, vill se ett svenskt Natointräde.

Överbefälhavare Sverker Göranson

Enligt undersökningen är 42 procent av de tillfrågade negativa till Natomedlemskap och 37 procent vet inte. Undersökningen genomfördes mellan den 6 och 11 mars genom intervjuer med 1 007 personer, skriver TT.

Det betyder att stödet för ett svenskt Natointräde har minskat en aning från förra året när Novus ställde samma fråga.
Den kontroversiella militäralliansen Nato har för tillfället 28 medlemsländer, varav 22 är medlemmar i EU. USA och Storbritannien är några av medlemsländerna, medan Sverige än så länge står utanför.

Sverige har dock deltagit övningar med snabbinsatsstyrkan Nato Response Force (NRF). Bland annat i november då Sverige bidrog med trupp till övningen "Steadfast Jazz".

Natos danske generalsekreterare Anders Fogh Rasmussen har beskrivit Nato Responce Force som Natos "spjutspets".

Sverige har tidigare berömts av bland annat den franska Natogeneralen Jean-Paul Paloméros.

– Sverige är en väldigt pålitlig partner. Vi vet att Nato kan räkna med Sverige närhelst vi måste hantera en kris, sade Paloméros till TT i somras.

Nato har dessutom kritiserats för sina flygbombningar i Afghanistan, som ibland sker i tätbebyggda områden. Detta trots att den afghanska regeringen infört ett förbud mot det.

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!