Svenska kyrkan släpper hbtq-guide för barn – Jesus beskrivs som ”queer”

publicerad 2 april 2019
Cecilia Redner stiftsadjunkt för barn- och ungdomsfrågor, är en av de ansvariga bakom hbtq-broschyren

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Svenska kyrkan ger nu ut en hbtq-guide för ”kristna queer kids”. Bland annat så utmålar man Jesus som ”queer” och Josef som transvestit.

Svenska kyrkan i Västerås stift har tagit fram en ”överlevnadsguide för kristna queer kids”. På sin hemsida skriver man att guiden innehåller definitioner och begrepp, lite om bibeln och hbtq, samt bibelberättelser som är viktiga för hbtq-personer.

Guiden hävdar att bibeln inte är mot homosexualitet, eftersom själva ordet homosexualitet inte nämns och att de ställen som har tolkats som att handla om homosexualitet handlar inte om en homosexuell kärleksrelation, utan om utnyttjande eller våldtäkt.

Guiden går även inom ett flertal termer, såsom ”cisperson”, ”genderfluid”, ”ickebinär”, ”queer”, ”tvåkönsnorm”, ”regnbågsmässor” med flera.

Bibelns Maria beskrivs som en flicka som ”vågar bryta mot traditionella könsnormer i ett patriarkalt samhälle”. Josef utmålas som en annorlunda drömmare som ”bryter mot normerna när det gäller könsuttryck och troligen gick han klädd i en dräkt ämnad för en konungadotter”.

Även Jesus får en släng av sleven. Han beskrivs som en människa som ”bröt mot normen”. Enligt guiden kallar en del honom ”queer” för hans sätt att leva, då han ”ifrågasatte dåtida normer”. Han ”försvarade inte heller den traditionella familjen” och ska ha känt kärlek för många ”både män och kvinnor”.

Guiden innehåller även ett segment med titeln ”Är du en enhörning?” Som utgivare av guiden och kontakt anges Cecilia Redner som är stiftsadjunkt för barn- och ungdomsfrågor på församlingsavdelningen.

Broschyren kan läsas i sin helhet här.

 

Källa: Svenska kyrkan/Västerås stift

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!