Sedan i fredags erbjuder restaurangen Pinchos 3D-printat köttsubstitut på sina restauranger. Youtubern MatGeek testade det omtalade ”köttet” och menar att han aldrig ätit något som är så likt riktigt kött tidigare.
I samband med att restaurangkedjan Pinchos börjar servera så kallat 3D-printat ”kött” på sina restauranger i Stockholm testar Youtubern MatGeek deras nya maträtter. Johan Hedberg, som han egentligen heter, menar att han följt utvecklingen gällande just 3D-printat kött och sett fram emot att testa. ”Köttet” ifråga har inget animaliskt protein, utan är gjord av bland annat soja, vete, vegetabiliska oljor, kryddor och torkade grönsaker som 3D-printats av foodtechbolaget Redefine Meat. Denna typ av ”kött” kallas ofta för New Meat.
MatGeek får pröva de två nya rätterna som serveras på restaurangerna, vilket är New Meat Ch**sy Burger och New Meat Steak Sandwich. Han blir genast imponerad av ”köttets” textur och sammanhållning.
– Det är ju som en mör bit kött! utbrister Hedberg. Jag har aldrig ätit något som är så likt kött som det här.
Hedberg menar att han inte skulle kunna säga att det inte är kött och blir bland annat imponerad av fettet som gör det mer trovärdigt som animaliskt protein.
Det finns idag ett antal foodtechbolag som sysslar med just 3D-printat kött, men det var israeliska Redefine Meat (tidigare JetEat) som 2018 skapade den första ”köttbiten”. Pinchos började erbjuda ”köttet” under fredagen till sina gäster och blev därmed den första svenska restaurangkedja som serverar New Meat. Just nu finns det enbart tillgängligt i Stockholm, men man kommer att utöka till övriga restauranger i landet.
– Smaken och texturen i det 3D-printade köttet efterliknar traditionellt kött i väldigt hög grad och jag tror att många köttälskare kommer att ha svårt att känna skillnaden när de provsmakar säger Per Larsson, matutvecklingsansvarig på Pinchos, i ett pressmeddelande.