Stockholmsförort hårt ansatt av skjutningar

Ökade otryggheten

publicerad 24 augusti 2022
- av Jan Sundstedt
Polisen spärrade av Kallhäll centrum i jakten på förövarna.

Kallhäll centrum i Järfälla norr om Stockholm har drabbats av skjutningar två kvällar i rad. Stora delar av centrum spärrades också av efter att polisen påträffat ett misstänkt farligt föremål.

Vi har jobbat under hela natten med spår och uppgifter och efter en husrannsakan har vi gripit en person som är misstänkt för grovt vapenbrott och grovt olaga hot, säger Carina Skagerlind, presstalesman på Stockholmspolisen.

Larmet inkom till polisen strax efter midnatt då ett flertal personer hört skott avlossas. När polisen anländer till platsen finner man tomhylsor intill en restaurang vid Kallhälls centrum. Skotten verkar ha riktats mot just denna lokal men såvitt man i dagsläget vet har ingen person varit i den aktuella lokalen.

Polis har under natten arbetat med vittnesförhör och teknisk undersökning för att säkra spår. I samband med insatsen upptäcktes en kartong med okänt innehåll, som av polisen hanteras som ett misstänkt farligt föremål. Platsen spärrades mot bakgrund av detta av och ett flertal boende evakuerades till en närbelägen skola.

Nationella bombskyddet arbetar vidare med att säkra det misstänkt farliga föremålet och strax efter klockan sju på morgonen har trafiken på Källtorpsleden kunnat släppas på medan Kallhällsleden är fortsatt avspärrad.

– Vi har en viss bild av vad som kan ha hänt. En person har som sagt var gripits efter en husrannsakan vi gjorde på en annan plats, kommenterar Carina Skagerlind.

Polisen bekräftar nu på morgonen att de personer som tidigare evakuerats från sina bostäder till en skola i närheten nu får gå tillbaka till sina lägenheter samt att avspärrningarna minskas men kvarstår i vissa delar. Det är andra natten i rad som det skjutits i samma område.

– Självklart kan man inte utesluta samband mellan händelserna när de är så nära både i tid och plats, säger Carina Skagerlind.

Den man som tidigare greps har suttit i ett flertal förhör. Åklagare fattade under torsdagen beslut om att mannen ska förklaras anhållen. Den misstänkte mannen är i 20-årsåldern och frihetsberövades i en annan kommun i Stockholms län.


Stöd kriget mot bankerna – bidra till stämningen mot Länsförsäkringar


112 890 kronor av 150 000 kronor insamlade! Läs mer här eller swisha direkt till: 123 611 30 21.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.