Socialstyrelsen ska informera om risker med kusingifte

publicerad 25 maj 2021
kusingifte

Efter Sveriges omfattande invandring från regioner i tredje världen där kusingifte är vanligt förekommande, känner sig nu Socialstyrelsen tvingade att informera om riskerna med att gifta sig med en kusin.

Socialstyrelsen ämnar nu att ta fram informationsmaterial om de medicinska riskerna med att skaffa barn med en nära släkting, rapporterar Dagens Samhälle.

Enligt Anders Fejer, enhetschefen på hälso- och sjukvårdsavdelningen, uttrycker att det finns behov för ett sådant material. I Norge har ett liknande informationsmaterial funnits sedan 2017 och man har även beslutat att förbjuda kusinäktenskap. Vid kusingifte finns en dubblerad risk för genetiska skador och mellan 1967 och 2010 föddes över 600 barn med missbildningar i Norge som härletts till att föräldrarna varit sysslingar eller närmare släkt (oftast kusiner). I Sverige finns i nuläget inga liknande uppgifter.
Materialet kommer att innehålla information bland annat om genetiska skador som kan drabba barnet om man skaffar barn med en nära släkting. Arbetet med informationsmaterialet inleds nästa år och det kommer främst att delas ut hos mödravården, asylhälsan, familjeläkarna och ungdomsmottagningarna.

2018 släppte Socialstyrelsen ett liknande material tillsammans med Migrationsverket med titeln “Information till dig gift med ett barn”, som Nya Dagbladet tidigare rapporterat om. Materialet fick dock massiv kritik och fick senare dras tillbaka av Socialstyrelsen.


 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!