Skrev invandringskritiska inlägg på Twitter – svartlistas av Hemvärnet

Politiska aktivismen inom försvaret

publicerad 26 januari 2022
- av Markus Andersson
Evelina Hahne th.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


8570 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


26-åriga Evelina Hahne får inte gå med i Hemvärnet. Försvarsmakten har officiellt förnekat att så är fallet, men i en inspelning erkänner en tjänsteman rakt ut att hennes ansökan avslogs på grund av hennes politiska åsikter och att man kartlagt henne på Twitter.

Evelina Hahne är nybliven mamma, civilingenjör och engagerad i det nationalistiska partiet Alternativ för Sverige – även om hon inte har något särskilt uppdrag för partiet. Hon har drygt 7000 följare på den sociala medieplattformen Twitter där hon skriver om såväl politik som sin vardag och sin familj.

Förra hösten ansökte hon om att gå Hemvärnets två veckor långa grundläggande soldatutbildning för frivilliga och hon fick samtala med Försvarsmaktens rekryteringshandläggare Pierre Andersson.

– Jag snackade i flera timmar med honom, vid flera tillfällen. Jag började träna i oktober, marscherade och körde på, säger Evelina Hahne till webbtidningen Fria Tider.

Utbildningen skulle påbörjas i mars i år och sista anmälningsdagen var den 31 januari. Innan detta skulle dock en säkerhetsprövning göras och det var under denna som Försvarsmakten började lämna märkliga besked.

– Jag fick besked i december om att jag skulle bli inbokad för en säkerhetsprövning. Men sedan hände ingenting på hela december, så för två–tre veckor sedan fick jag besked om att de skulle snabba på processen. Förra veckan på torsdagen fick jag mejl från Pierre Andersson, handläggaren, om att de hade avbrutit min ansökan och att beslutet inte gick att överklaga, säger hon.

När Evelina ringde upp handläggaren för att få en förklaring eller motivering till beslutet förvägrades hon detta och handläggaren hänvisade istället till att beslutet fattats av dennes överordnad – överstelöjtnant Johan Midenby.

Evelina ringde upp även honom och han erkände att han visste om att Evelina var gift med William Hahne – tidigare företrädare för Alternativ för Sverige och vice ordförande i Sverigedemokraternas ungdomsförbund. Överstelöjtnanten påstod dock att beslutet att svartlista Evelina inte berodde på hennes politiska engagemang eller åsikter.

– Jag vet inte fullt ut vad du har för politiskt engagemang: Vi har inte gjort någon djupare sökning på din politiska ställning, hävdade han.

Hon ifrågasatte dock sanningshalten i detta och valde på nytt att ringa upp och dessutom spela in Försvarsmaktens handläggare Pierre Andersson och påstod för denne att överstelöjtnanten sagt att handläggaren avrått denne från att gå vidare med Evelinas ansökan – varpå handläggaren också erkände att så faktiskt var fallet.

– Vi kollade en del saker som du skrev på Twitter. Det var saker där som du skrivit som jag inte bedömde vara förenliga med försvarsmaktens värdegrund. Då tog jag beslutet att avbryta, erkänner Pierre Andersson i samtalet, och konstaterar att beslutet inte går att överklaga och att han heller inte vill specificera vilka delar Evelina brutit mot.

– Det är … alla människors lika värde, tillägger han.

Tilläggas kan att handläggaren Pierre Andersson själv är politiskt aktiv på Facebook, sprider bilder på Pride-flaggor och gillar gruppen ”Sverigedemokraterna i riksdagen – Nej tack”. När Fria Tider ringer upp och frågar om detta vill han dock inte kommentera saken närmare.

Fria Tider ringer även upp överstelöjtnanten Johan Midenby som hävdar att man inte kartlägger politiska åsikter utan försöker ta fram ”en helhetsbild” av den som söker. Att Evelina inte ens får reda på varför hon inte är välkommen i hemvärnet hävdar han beror på att hon inte kunde identifiera sig, förklaringar som hon inte köper.

– Jag vill att Hemvärnet backar från sitt demokratifientliga beslut så att jag får genomföra utbildningen och gå med i Hemvärnet.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!