Försvarsmaktens nya kampanj: Soldater marscherar med Pride-flagga

Politiska aktivismen inom försvaret

publicerad 4 augusti 2021
- av Isac Boman
Annons i SvD den 1 augusti t.v. T.h: Stillbild från en kampanjvideo som försvarsmakten sprider på sociala medier.

I den nya kampanjen med parollen “En flagga värd att försvara” marscherar svenska soldater i en skog med en flagga. Det är dock inte den svenska flaggan man för fram som värd att försvara, utan Pride-rörelsens regnbågsflagga.

Försvarsmakten har under lång tid rönt uppmärksamhet för sitt stöd till Pride-rörelsen och för sin satsning på en alltmer offensiv HBTQ-profilering. Den senaste kampanjen som väcker uppmärksamhet porträtterar svenska soldater som marscherar med en Pride-flagga.

“Vi försvarar dina mänskliga rättigheter och allas lika värde så att du kan leva ett liv som du själv väljer, med vem du än väljer”, för man fram i en video som sprids på sociala medier samt även i påkostade bilder som bland annat prytt förstasidan på pseudokonservativa Svenska Dagbladet.

Många har tyckt att vi ska använda den svenska flaggan, men det är ju så självklart att vi försvarar Sverige, förklarar Johan Landeström, marknadschef på Försvarsmakten, i ett uttalande till statskanalen SVT.

Man uppger att syftet med kampanjen är att “kommunicera Försvarsmaktens värdegrund”. Kritiken är samtidigt omfattande och har föranlett den militära myndigheten att gå ut till försvar för sin kampanj.

Det är många som anklagar oss för politisk aktivism i och med det här, men för oss är det väldigt enkelt, det handlar om demokrati och mänskliga rättigheter, menar Landeström.

Bland annat den borgerligt konservative debattören Ivar Arpi påpekar att regnbågsflaggan av många ses som en politisk symbol – och att det därför är ”olyckligt” om Försvarsmakten ses som en politisk aktör.

Försvarsmakten kan hålla sig till svenska flaggan, det räcker gott och väl, säger Arpi till Bonniertidningen Expressen.

Den vänsterradikale debattören Patrik Oksanen ställer sig å sin sida starkt positiv till militärens senaste HBTQ-kampanj.

Det är en snygg och talande annons som markerar att Försvarsmakten är inkluderande och försvarar allas rätt att älska vem man vill. En tydlig och bra markering av vad som är värt att försvara i Sverige, säger Oksanen.

Han tror samtidigt att kampanjen kommer att användas emot Sverige i trollkampanjer från Ryssland och mobilisera anonyma politiska krafter som “spyr ut galla över Försvarsmakten”.

Den här typen av frågor mobiliserar högerextrema krafter som anonymt spyr ut galla över Försvarsmakten, och också ryska konton som gillar att utmåla Sverige som dekadent, fortsätter Oksanen.

Även Sveriges socialdemokratiska utrikesminister Ann Linde har tryckt på för kampanjen på Twitter.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!