SKR: Barn ska kunna vaccineras – mot föräldrarnas vilja

Kritiserade covidvaccineringen

publicerad 5 oktober 2021
- av Markus Andersson
Emma Spak på SKR menar att man har juridiskt stöd för att låta barn ner till 15 år låta injicera sig med covidvaccin utan föräldrars tillstånd.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


1760 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Sveriges kommuner och regioner (SKR) meddelar nu att svenska 15-åringar ”får bestämma själva” huruvida de ska vaccineras med de kontroversiella coronavaccinen och att barnens föräldrar inte ska ha någon bestämmanderätt i frågan.

– SKR har sett över det juridiska stödet till regioner och kommuner och konstaterar att det går att genomföra mognadsbedömningar ner till 15 års ålder, menar Emma Spak, sektionschef på avdelningen för vård och omsorg på SKR i en kommentar till Bonnierägda Dagens Nyheter.

Om lite mer än en vecka påbörjar Sverige massvaccinationerna av barn mellan 12 och 15 år. I stor utsträckning kommer dessa att ske direkt i skolmiljöer på Folkhälsomyndighetens inrådan.

Barn som fyllt 15 år ska vidare genomgå en ”mognadsbedömning” om de själva vill injicera sig med de experimentella vaccinen men vårdnadshavarna säger nej.

I praktiken innebär det exempelvis att barnen får fylla i en blankett med olika hälsorelaterade frågor där det framgår att de ”förstår” vad vaccinet innebär. Det innebär också att femtonåringar i många fall inte kommer att behöva föräldrarnas samtycke för att ta emot de kontroversiella injektionerna.

– För gruppen som fyllt 15 år är det fortfarande upp till regionerna att välja om man vill ha mognadsbedömning eller föräldrarnas samtycke som huvudingång, precis som man gjorde med 16-17-åringar, säger Spak.

Även för barn yngre än 15 år kan föräldrarnas brist på samtycke komma att ignoreras meddelar hon – även om föräldrarnas uppfattning här ska väga tungt.

– För de som är under 15 år kommer regionerna enligt gällande praxis att ha föräldrarnas skriftliga samtycke som huvudingång. Sedan kan det alltid dyka upp enskilda fall där föräldrar och ungdomar tycker olika eller där det av andra skäl inte går att få ett föräldrasamtycke. Då kan det göras en mognadsbedömning.

Den 11 oktober drar massvaccineringen av barn mellan 12 och 15 igång. Sjukvårdsdirektör Tina Mansson Söderlund menar att det nu ligger ”ett oerhört stor ansvar på föräldrarna” att skriva under samtyckesblanketterna så att barnen kan injiceras med covidvaccinen.

Samtidigt hävdar man att barn ska få möjligheten att säga nej till sprutan även om föräldrarna gett sitt samtycke.

– Vi ska aldrig vaccinera mot någons vilja, påstår Anders Nordmark vaccinsamordnare i region Värmland.

I både region Västmanland och Örebro så är man nu oroliga för en ”ökad aktivitet” bland vaccinkritiker och pekar bland annat på att det förekommit protester utanför en vaccinbuss och att man även visat sitt missnöje med den förda coronapolitiken inne i en vaccinlokal.

– Vi har sett att när vi gått ned i åldrarna och börjat vaccinera 16 – 17-åringar så har vaccinmotståndare blivit allt mer aktiva. De är en liten grupp, men de skapar obehag för dem som jobbar vid vaccinationsmottagningarna och för dem som ska vaccinera sig, hävdar Åke Tenerz, vaccinsamordnare i region Västmanland.

Som ett led i att försöka stävja kritiken kommer fler väktare numera att finnas utstationerade vid vaccinmottagningarna, meddelar man.

Nya Dagbladet har tidigare rapporterat om hur coronavaccinet enligt studier är betydligt farligare för tonårspojkar än vad själva viruset är och hur gruppen löper sex gånger högre risk att hamna på sjukhus på grund av hjärtproblem efter att ha vaccinerat sig än att hamna på sjukhus för covid-19.

En lång rad svenska läkare och specialister har också gått ut och varnat för att massvaccinering av barn går emot all vetenskap och beprövad erfarenhet samt pekat på det stora antalet allvarliga biverkningar. Hundratals svenska barn som vaccinerades mot svininfluensan blev kroniskt sjuka i narkolepsi.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!