Skara pastorat tvingas vinterstänga kyrkor

Energikrisen

publicerad 10 oktober 2022
- av Sofie Persson
Varnhems klosterkyrka.

I Skara kommer de flesta kyrkor att tvingas stänga helt under vintern och stå helt utan uppvärmning. Samtidigt kommer de få kyrkor som är öppna att få en betydligt lägre temperatur på omkring 15 grader.

På grund av de skenande elpriserna tvingas nu Skara pastorat att stänga 11 av sina 16 kyrkor. Efter allhelgonahelgen kommer kyrkorna att stängas och inte öppna igen förrän till våren. Det är inte ovanligt att stänga kyrkor under vintern, men det som däremot är sällsynt är att stänga av värmen helt.

Nu stänger vi helt och det har vi aldrig gjort förut, säger domprost Robert Lorentzon till skattefinansierande SVT. Vi kommer att stänga från tiden efter allhelgonahelgen fram till april helt och hållet, och inte öppna dem förrän vårvärmen kommer, förhoppningsvis i början av april.

De kyrkor som kommer stängas ligger främst ute på landsbygden och har valts ut till stor del på grund av att de har uppvärmning med direktverkande el.

Vi räknar med att spara ungefär 300 000 kWh, säger fastighetschefen Mikael Lindén.

De tre huvudkyrkorna Skara domkyrka, Varnhems kloster kyrka och S:ta Annagården kommer ibland att vara öppna, samt två till. I de fem kyrkorna man planerar att hålla öppna under vintern kommer man att sänka temperaturen med två grader, vilket innebär att temperaturen kommer att ligga på omkring 15 grader.

Än finns det ingen samlad siffra för hur många kyrkor som kan komma att stänga eller få betydligt lägre temperaturer i övriga Sverige. Däremot kommer troligen ett betydande antal kyrkor att sänka inomhustemperaturen och ställa in gudstjänster.

I Göteborgs stift beräknar man för tillfället att ungefär ett 40-tal kyrkor kommer att vara vinterstängda, men däremot kommer de att vara öppna för dop och begravningar. I Karlstads stift kommer fler kyrkor än tidigare att hålla en lägre grundtemperatur och fler högtider att firas i församlingshem.

Beslutet att stänga kyrkorna har även uppmärksammats av internationella medier.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!