Skansen stänger ner verksamheten för första gången på 129 år

Coronarepressionen

publicerad 20 november 2020
- av Per Nordin
Friluftsmuseet Skansen.

Från den 27 november håller Skansen stängt efter de nya hårda coronarestriktionerna som försvårar fortsatt verksamhet. Den ekonomiska situationen beskrivs som extremt allvarlig och vd:n säger att det anrika friluftsmuseet nu ”kämpar för sin överlevnad.

– Vår största intäktskälla alla kategorier är entréavgifter. Får vi inte ta emot besökare så får det ju en brutal konsekvens för ekonomin. Vi förlorar 125 miljoner i år och kommer att göra ett riktigt stort underskott. Det klarar vi tack vare ett omställningsstöd, men framtiden är väldigt oviss och vi är bekymrade om vad som händer då om pandemin behåller greppet, säger vd:n John Brattmyhr till TT.

Han förklarar vidare att Skansens traditionella julmarknad ställs in och att man känner sig ”tvingade” att stänga ner verksamheten på grund av coronarestriktionerna – detta trots att december är den enda månaden under vintern där man faktiskt tjänar några större pengar.

– Till slut tar pengarna slut och då förlorar vi befälet över skutan, förklarar han vidare men påpekar också att man ännu inte är där.

Hittills har ett 30-tal anställda sagts upp från Skansen och delar av personalen kommer att korttidspermitteras. Tanken är att djuren ska få vara kvar även framöver.

Innan de nya skärpta restriktionerna har Skansen som utomhusmuseum kunnat ha öppet även under coronapandemin, man menar dock att de nya riktlinjerna omöjliggör detta framöver.

Skansen grundades 1891 av Artur Hazelius och är ett av Sveriges mest välkända och populära utflyktsmål som inhyser 150 kulturhistoriska byggnader och en stor mängd djur.

Även Malmö Stad stänger alla sina besöksmål. Alla badhus, konsthallar och rekreationsanläggningar kommer att hålla stängt framöver, det gäller även fritidsgårdar för ungdomar på 15 år eller äldre.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.