Sara Danius avgår som Svenska Akademiens sekreterare

Krisen inom Svenska Akademien

publicerad 12 april 2018

Sara Danius meddelade under torsdagskvällen att hon avsäger sig sitt uppdrag som Svenska Akademiens ständiga sekreterare.

Det har blåst rejält kring Svenska Akademien och Sara Danius de senaste veckorna. Skandalen med ”kulturprofilen”, som ledde till att tre ledamöter lämnade akademien, blev till slut för mycket för den ständiga sekreteraren Sara Danius.

På torsdagskvällen kom beskedet att Sara Danius lämnar uppdraget som ständig sekreterare för Svenska Akademien.

– Det var akademiens vilja, och jag respekterar den, säger Sara Danius till SVT.

Det är fortfarande oklart om Danius avhopp föranleddes av en förtroendeomröstning. Anders Ohlson, som varit ledamot i Svenska Akademien sedan 2008, har tidigare pekats ut som en möjlig efterträdare till Sara Danius på sekreterarposten. Svenska Akademien har inte meddelat vem som kommer bli ny ständig sekreterare.

Kort efter beskedet att Danius lämnar uppdraget som ständig sekreterare meddelade Katarina Frostenson, ledamot i Akademien och gift med ”kulturprofilen”, lämnar sin stol i akademien.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.