Krisen inom Svenska Akademien

Sara Danius avgår som Svenska Akademiens sekreterare

Sara Danius meddelade under torsdagskvällen att hon avsäger sig sitt uppdrag som Svenska Akademiens ständiga sekreterare.

Det har blåst rejält kring Svenska Akademien och Sara Danius de senaste veckorna. Skandalen med “kulturprofilen”, som ledde till att tre ledamöter lämnade akademien, blev till slut för mycket för den ständiga sekreteraren Sara Danius.

På torsdagskvällen kom beskedet att Sara Danius lämnar uppdraget som ständig sekreterare för Svenska Akademien.

– Det var akademiens vilja, och jag respekterar den, säger Sara Danius till SVT.

Det är fortfarande oklart om Danius avhopp föranleddes av en förtroendeomröstning. Anders Ohlson, som varit ledamot i Svenska Akademien sedan 2008, har tidigare pekats ut som en möjlig efterträdare till Sara Danius på sekreterarposten. Svenska Akademien har inte meddelat vem som kommer bli ny ständig sekreterare.

Kort efter beskedet att Danius lämnar uppdraget som ständig sekreterare meddelade Katarina Frostenson, ledamot i Akademien och gift med “kulturprofilen”, lämnar sin stol i akademien.

Liknande artiklar

Svenska Akademien delar inte ut något Nobelpris i ... Det ser inte ut att bli något Nobelpris i litteratur i år. Detta efter att Svenska Akademien, mot bakgrund av den senast...
“Svenska Akademien har blivit en otidsenlig ... Svenska Akademien är en organisation som har överlevt sig själv. En privat institution som juridiskt ägs av kungen. I da...
Aktuellt med förtroendeomröstning om Sara Danius Krisen inom Svenska Akademien förvärras. Under dagen väntas akademiens ledamöter sammanträda för att eventuellt genomför...

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styres inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 0727220172, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!