Aktuellt med förtroendeomröstning om Sara Danius

Krisen inom Svenska Akademien

publicerad 12 april 2018
Sara Danius, Svenska Akademiens ständiga sekreterare

Krisen inom Svenska Akademien förvärras. Under dagen väntas akademiens ledamöter sammanträda för att eventuellt genomföra en förtroendeomröstning om den ständiga sekreteraren Sara Danius.

Svenska akademins förtroende hos svenskarna har rasat efter den stora #metoo-skandalen ifjol. En person som inte är ledamot i Svenska Akademien, men som står nära flera av ledamöterna och är gift med en av dem, har i media benämnts som ”kulturprofilen”. Han anklagas för att ha gjort sig skyldig till våldtäkt och ofredande. Kulturprofilen anklagas även för att ha läckt vem som skulle bli Nobelpristagare i litteratur vid tre tillfällen: Elfriede Jelinek år 2004, Harold Pinter 2005 och Patrick Modiano 2014.

I förra veckan annonserade tre av akademiens ledamöter – Klas Östergren, Kjell Espmark och Peter Englund – att de kommer upphöra med sina uppdrag inom akademien på grund av skandalen.

Uppgifter till SVT gör gällande att Svenska Akademien inom kort väntas hålla en förtroendeomröstning om den ständiga sekreteraren Sara Danius. Klockan 17 på torsdagen ska ledamöterna sammanträda i Börshuset i Gamla stan, som är mötesplats för Svenska Akademien, rapporterar Expressen.

Om Sara Danius skulle lämna uppdraget som Svenska Akademiens ständiga sekreterare har Anders Olsson, nuvarande direktör för akademien, nämnts som en potentiell efterträdare i media. Anders Olsson är författare, redaktör och professor i litteraturvetenskap vid Stockholms universitet.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.