Krisen inom Svenska Akademien

Aktuellt med förtroendeomröstning om Sara Danius

Sara Danius, Svenska Akademiens ständiga sekreterare

Krisen inom Svenska Akademien förvärras. Under dagen väntas akademiens ledamöter sammanträda för att eventuellt genomföra en förtroendeomröstning om den ständiga sekreteraren Sara Danius.

Svenska akademins förtroende hos svenskarna har rasat efter den stora #metoo-skandalen ifjol. En person som inte är ledamot i Svenska Akademien, men som står nära flera av ledamöterna och är gift med en av dem, har i media benämnts som “kulturprofilen”. Han anklagas för att ha gjort sig skyldig till våldtäkt och ofredande. Kulturprofilen anklagas även för att ha läckt vem som skulle bli Nobelpristagare i litteratur vid tre tillfällen: Elfriede Jelinek år 2004, Harold Pinter 2005 och Patrick Modiano 2014.

I förra veckan annonserade tre av akademiens ledamöter – Klas Östergren, Kjell Espmark och Peter Englund – att de kommer upphöra med sina uppdrag inom akademien på grund av skandalen.

Uppgifter till SVT gör gällande att Svenska Akademien inom kort väntas hålla en förtroendeomröstning om den ständiga sekreteraren Sara Danius. Klockan 17 på torsdagen ska ledamöterna sammanträda i Börshuset i Gamla stan, som är mötesplats för Svenska Akademien, rapporterar Expressen.

Om Sara Danius skulle lämna uppdraget som Svenska Akademiens ständiga sekreterare har Anders Olsson, nuvarande direktör för akademien, nämnts som en potentiell efterträdare i media. Anders Olsson är författare, redaktör och professor i litteraturvetenskap vid Stockholms universitet.

Liknande artiklar

“Svenska Akademien har blivit en otidsenlig ... Svenska Akademien är en organisation som har överlevt sig själv. En privat institution som juridiskt ägs av kungen. I da...
Sara Danius avgår som Svenska Akademiens sekretera... Sara Danius meddelade under torsdagskvällen att hon avsäger sig sitt uppdrag som Svenska Akademiens ständiga sekreterare...

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styres inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 0727220172, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!  • Ämnen:
  • Sara Danius