Svenska Akademien delar inte ut något Nobelpris i år

Krisen inom Svenska Akademien

publicerad 4 maj 2018
Svenska Akademiens dåvarande ständiga sekreterare Sara Danius delar ut Nobelpriset i litteratur 2016

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Det ser inte ut att bli något Nobelpris i litteratur i år. Detta efter att Svenska Akademien, mot bakgrund av den senaste tidens turbulens, meddelat att man inte delar ut något Nobelpris 2018.

Skandalrubrikerna har duggat tätt i både svensk och utländsk media om Svenska Akademiens förehavanden de senaste månaderna. Krisen fick bland annat Akademiens ständiga sekreterare Sara Danius att lämna sitt uppdrag, liksom flera andra av Akademiens ledamöter..

Svenska Akademien bekräftade på fredagen det som många misstänkt. Man kommer inte att dela ut något Nobelpris i litteratur i år. Istället ska man utse och annonsera 2018 års Nobelpristagare i litteratur parallellt med 2019 års pristagare.

Beslutet har fattats mot bakgrund av en numerärt försvagad Akademi och av ett minskat förtroende för Akademien i omvärlden. Prisarbetet har kommit långt och fortsätter under året som tidigare, men det är nödvändigt att Akademien får tid att återställa sin fulla styrka, engagera ett större antal aktiva ledamöter och återskapa förtroendet för sin verksamhet innan nästa litteraturpristagare utses”, skriver Svenska Akademien i ett pressmeddelande.

Nyheten om att Svenska Akademien avstår från att dela ut Nobelpriset i litteratur i år har uppmärksammats av ett flertal utländska medier, däribland New York Times, Business Insider, USA Today, CBC News, The Telegraph och The Guardian.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!