Inrikes

Säpo satte misstänkt imam i förvar

Den man som nyligen togs i förvar av Säkerhetspolisen har enligt uppgift varit eftersökt under en längre tid. Han har kopplingar till de personer, däribland flera imamer, som Säpo slog till mot för ett år sedan. Precis som i de fallen har Säpo nu ansökt om att utvisa mannen med stöd av lagen om särskild utlänningskontroll.

Den gripne mannen är runt 50 år, har bott i Sverige i mer än 20 år och har ett permanent uppehållstillstånd. Han har tidigare varit verksam som imam och har tydliga kopplingar till flera av de personer som enligt Säpo utgör ett sunnimuslimskt nätverk och hotar rikets säkerhet.
Redan för ett år sedan gjorde Säpo tillslag mot männen och ansökte om att utvisa dem med stöd av lagen om särskild utlänningskontroll, LSU. Men de gripna – nu frisläppta – har trots beslut 2019 inte kunnat utvisas.

Vid tiden för tillslaget förra året befann sig den nu gripne mannen utomlands och har därefter eftersökts av Säpo. Frihetsberövandet skedde en knapp vecka efter det att mannen hade återvänt till sin bostadsort i Sverige.

Säpo vill inte kommentera det enskilda fallet. Gabriel Wernstedt, pressekreterare vid Säpo kommenterar istället i allmänna ordalag att ”Säkerhetspolisen vidtar åtgärder för att minska tillväxten i extremistmiljöerna och därmed också minska det långsiktiga hotet från extremistmiljöerna.”

För ett antal år sedan satt mannen häktad misstänkt för att ha rekryterat kandidater till våldsbejakande islamistiska grupper i Irak och Syrien. Efter ett par veckor släpptes dock mannen och förundersökningen lades därefter ned.

Mannen har samtidigt också öppet tagit avstånd från IS, bland annat i en intervju i Sveriges Radio i vilken han kritiserade gruppen och sa att dess idéer och metoder strider mot islam.

 

Källa: NB Nyhetsbyrån

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!
  • Ämnen:
  • islamism
  • Säpo