Säpo-chefen om Nato-kritiken: ”Kan vara rysk påverkan”

Totalitära samhällsutvecklingen

publicerad 2 maj 2022
- av Jan Sundstedt
Säpos chef Charlotte von Essen.

Efter onsdagens möte i Helsingfors med cheferna för de finländska och norska säkerhetstjänsterna för Säpo-chefen Charlotte von Essen fram myndighetens misstankar om att kritik mot Nato härrör från olika typer av ryska operationer.

Hur en sådan rysk påverkan skulle se ut är svårt att förutse men det skulle kunna ske på många olika arenor samtidigt för att påverka media, opinion och beslutsfattare, säger von Essen enligt ett pressmeddelande.

Alliansfriheten har varit en grundbult i svensk utrikespolitik under många decennier och medlemskap i Nato har traditionellt haft ett svagt folkligt stöd i Sverige. Efter att det socialdemokratiska styret siktat in sig på ett medlemskap menar dock Säkerhetspolisen att kritik mot den USA-dominerade militäralliansen nu snarare bör misstänkas härröra från olika typer av ryska operationer.

Hon tillägger att säkerhetspolisen samarbetar med andra aktörer, även utländska, för att minska möjligheterna till sådana operationer från ”främmande makt”, även i detta fall dock utan att gå in på specifika detaljer.

Säkerhetspolisen har intensifierat arbetet för att minska handlingsutrymmet för främmande makt och stärka motståndskraften hos skyddsvärd verksamhet. Vi genomför kontinuerligt åtgärder för att skydda Sverige och har en omfattande samverkan med andra, även internationellt, fortsätter von Essen.


Fakta: Säpo

Säkerhetspolisen (Säpo) är en av Sveriges två operativa polismyndigheter, där den andra är Polismyndigheten. Säkerhetspolisens uttalade uppgift är att skydda Sveriges demokratiska system, medborgarnas fri- och rättigheter och den nationella säkerheten. Myndighetens chef utses av regeringen.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.