Samtliga anhållna efter helgens demonstration i Göteborg har släppts

publicerad 2 oktober 2017

Samtliga 23 personer som varit anhållna misstänkta för våldsamt upplopp har försatts på fri fot under måndagen meddelar Åklagarmyndigheten. De är fortfarande misstänkta för brottet.

– Det kan konstateras att det finns ett omfattande filmmaterial från händelsen i helgen som betecknas som ett våldsamt upplopp, vilket medför att vi nu har en god bild över vad som har hänt. Under dagen har det hållits ytterligare förhör med de misstänkta och min bedömning är att det nu saknas särskilda häktningsskäl då de misstänkta inte, mot bakgrund av utredningsläget, bedöms kunna påverka eller försvåra utredningen. De har därför försatts på fri fot, men samtliga är fortsatt misstänkta för brottet, säger förundersökningsledaren kammaråklagare Ulrika Åberg.

Utredningen kommer att fortsätta med bland annat sammanställning av filmmaterial och övrigt utredningsmaterial och ytterligare förhör innan beslut kan tas i åtalsfrågan.

– Det kan inte uteslutas att ytterligare personer kan komma att misstänkas för brott i samband med händelsen, säger Ulrika Åberg

Trots de omfattande våldsamma upplopp som ifrån motdemonstranter och vänsterextremister som kastade sten mot polis och folkmassor under lördagen greps och anhölls endast en ifrån denna grupp, medan 22 av de totalt 23 anhållna var medlemmar i Nordiska motståndsrörelsen, NMR. NMR:s ledare Simon Lindberg finns bland de som släppts under dagen.

Nya Dagbladet rapporterade tidigare att vice chefsåklagare i målet, Per-Erik Rinsell, är aktiv i ett konkurrerande parti till NMR.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.