Inrikes

Åklagare som anhållit NMR:s partiledare aktiv i konkurrerande parti

Per-Erik Rinsell, vice chefsåklagare och aktiv miljöpartist tar senast på onsdag beslut om NMR:s partiledare Simon Lindberg ska häktas eller släppas

Efter att ett 20-tal aktivister och medlemmar ifrån Nordiska motståndsrörelsen greps under helgens demonstration i helgen har åklagare beslutat att anhålla aktivisterna. Bland de anhållna finns NMR:s partiledare Simon Lindberg. En av åklagarna, Per-Erik Rinsell, är aktiv i ett konkurrerande parti till NMR.

Det var i lördags under Nordiska motståndsrörelsen demonstration genom Göteborg som polisen lät vänsteraktivister komma så nära demonstrationståget att kunde kasta föremål mot demonstrationsdeltagarna. Då försökte NMR:s skyddsgrupp göra en utbrytning mot vänsteraktivisterna, men slogs brutalt ned av polisen med batonger och pepparspray. Flera NMR-aktivister blev skadade då polisen siktade batongslag mot aktivisternas huvuden. Sedermera grep ett 20-tal av aktivisterna inklusive NMR:s partiledare Simon Lindberg.
Aktivisterna har sedan anhållits misstänka för våldsamt upplopp i väntan på ett eventuellt häktningsbeslut. En av de två åklagarna som anhållit NMR:s partiledare är Per-Erik Rinsell, vice chefsåklagare. Rinsell är representant för det konkurrerande Miljöpartiet och har uppdrag i Göteborgs stad.

Länk till Göteborgs åklagarkammare

 

Fotonot
Enligt uppgifter till Nya Dagbladet är Per-Erik Rinsells far, Per-Gösta Rinsell är aktiv i frimurarorden. Om också Per-Erik Rinsell är aktiv i någon order har inte kunnat bekräftas. Engagemang i frimurarorden har ofta visat sig kunna vara en jävsrisk vid rättstvister, upphandlingar och andra politiska förehavanden.

 


Markus Andersson
markus.andersson@nyadagbladet.se

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!