Stenkastning mot polisen i Göteborg

publicerad 30 september 2017
Ett stort antal polishästar hade kommenderats ut under lördagen

Ett hundratal vänsterextremister gick till attack mot polisen under Nordiska motståndsrörelsens demonstration i Göteborg på lördagen. Ett tiotal personer ska ha gripits för våldsamt upplopp.

Drygt 700-800 personer hade anslutit sig till Nordiska motståndsrörelsens demonstration i Göteborg på lördagen. På väg till demonstrationsplatsen uppstod tumult när Nordiska motståndsrörelsen valde en annan väg än den polisen krävde att man skulle ta.

I tumultet grep polisen organisationens ledare Simon Lindberg och ytterligare ett dussintal demonstranter. Nordiska motståndsrörelsen kunde därför inte nå den tilltänkta demonstrationsplatsen utan höll talen omringade av poliser vid Fabriksgatan utanför Focushuset.

Vid Örgrytevägen kort efteråt gick ett hundratal maskerade vänsterextremister till attack mot polisen med knallskott, stenar och andra projektiler. Interna slagsmål ska även ha brutit ut mellan de våldsamma vänsterextremisterna och vanliga motdemonstranter.

Göteborgspolisen är själva nöjda med hur arbetet pågått under lördagen.

Jag är grymt stolt över hur vi har skött oss i dag. Vi har hanterat den är mycket svåra situationen, säger Thomas Fuxborg, polisens presstalesperson, till Ekot.

Det är oklart hur många vänsterextremister som gripits av polisen. En polis uppges ha skadats lindrigt under dagens våldsamheter.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.