Rekordmånga tåg försenade under 2018

publicerad 20 januari 2019

Punktligheten på de svenska järnvägarna försämrades betydligt förra året. Mer än vart tionde persontåg kom fram för sent, visar siffror från Trafikverket.

År 2018 blev tungt för järnvägstrafiken i Sverige, efter att ha varit relativt stabil under en rad år försämrades punktligheten.

Inte mindre än 103 546 persontåg, det vill säga 12,2 procent av det totala antalet, kom inte fram i tid. Det är 2,5 procentenheter sämre än 2017 och de ansvariga på Trafikverket är besvikna, rapporterar SVT. Trafikverkets mål är att 95 procent skall komma i tid.

Tre orsaker pekas ut bakom det dystra rekordet. Vädret med en snörik vinter och rekordvarm sommar. Vidare omfattande renoverings- och moderniseringsarbeten som begränsade framkomligheten på spåren. Dessutom fjolårets ovanligt stora antalet resenärer.

 

Christopher Jarnvall/NB Nyhetsbyrån
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.