Regeringen skickar sjömålsrobot till Ukraina

Kriget i Ukraina

publicerad 3 juni 2022
- av Sofie Persson
Försvarsminister Peter Hultqvist under torsdagens presskonferens.

Regeringen föreslår att man skickar ännu mer vapen och krigsmateriel till Ukraina, bland annat en sjömålsrobot. Totalt handlar det om en ändringsbudget på 1 miljard kronor.

Redan i början av kriget valde den svenska regeringen att skicka vapen, material och pengar som stöd till Ukraina. Någon månad senare sände man ytterligare vapen och annat krigsmateriel till landet, trots kritik från flera håll, något som Nya Dagbladet rapporterade om.

Nu meddelar regeringen att man vill skicka ytterligare vapen och beslutar därmed om en extra ändringsbudget.

Att stötta Ukraina är både en fråga om solidaritet men också viktigt för Sveriges säkerhet, menar finansminister Mikael Damberg (S) på en presskonferens.

Sverige kommer nu att bistå med ytterligare automatgevär samt 5000 pansarskott. Nu skickar man även med en sjömålsrobot, mer specifikt Robot 17, något man menar att den ukrainska styrkan efterfrågat.

Sjömålsrobotar är något specifikt som Ukraina har efterfrågat. Robot 17 är ett mycket kapabelt system som kommer att bidra till att öka Ukrainas förmåga att slå tillbaka mot Rysslands olagliga, oprovocerade invasion, menar försvarsminister Peter Hultqvist (S).

Vidare kommer man att ge ett ekonomiskt stöd på 578 miljoner kronor, dessutom föreslår man att ge ytterligare 60 miljoner kronor till den fond som Nato upprättat till landet. Ytterligare 100 miljoner kronor föreslås också ges till de civila för exempelvis sjukvård, fordon och brandbekämpningsutrustning.

Totalt handlar det om en ändringsbudget på 1 miljard kronor.

I en undersökning gjord av Sifo/Expressen tidigare i år ville endast 39 procent av svenskarna skicka vapen till landet, däremot var 51 procent av svenskarna positiva till att skicka annat krigsmateriel.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.