Regeringen: Förbjud oregistrerade kontantkort

Totalitära samhällsutvecklingen

publicerad 11 februari 2022
- av Sofie Persson
Morgan Johansson, justitie- och inrikes­minister.

Regeringen vill förbjuda oregistrerade kontantkort till mobiltelefoner. Anledningen, menar man, är att de ofta används för brott och man vill därför underlätta polisarbetet. Förslaget föreslås börja gälla redan den 1 augusti i år.

Oregistrerade kontantkort kan komma att förbjudas, uppger regeringen i ett nytt förslag under veckan. Man menar att anonyma kontantkort ofta används vid brott och att polisen därför kan gå miste om viktig och avgörande information.

Oregistrerade kontant­kort till mobil­telefoner används ofta av krimi­nella för att försvåra polisens arbete. Nu sätter vi stopp för det och ger därigenom polisen bättre verktyg att bekämpa brott, säger justitie- och inrikes­minister Morgan Johansson.

Förbudet skulle omfatta sådana kontant­kort som kan användas för samtal, sms och surf. Innan tjänsten börjar användas ska den som tillhanda­håller tjänsten registrera abon­nentens namn, adress och person­nummer. En identitetskontroll av personen ska också göras.

Regist­rerings­skyldig­heten föreslås börja gälla den 1 augusti 2022. Kontant­kort som är i bruk vid tillfället ska då registreras senast den 1 februari 2023.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.