Inrikes

Prins Alexanders namn betyder Konung

Kronprinsessan Victoria närvarade på konseljen när Kung Carl Gustaf tillkännagav nyfödde Prins Alexanders namn

Efter några dagars spänd väntan tillkännagav Kung Carl Gustaf vid en konselj på Kungliga slottet namnen på den nyfödde prinsen. Han ska heta Alexander.

Nu känner det svenska folket till vad Prins Carl Philip och Prinsessan Sofia har bestämt att deras förstfödde son ska heta. Prinsparet vill att deras son ska heta Alexander Erik Hubertus Bertil – med tilltalsnamnet Alexander och prinsens hertigdöme är Södermanland. Det tillkännagavs tidigare under dagen av Kung Carl Gustaf vid en konselj som hölls på Kungliga slottet i Stockholm.
Prinsparet hade bestämt namnen redan före tillökningen i familjen i tisdags – oavsett om det skulle bli en son eller dotter som föddes. Många har spekulerat hej vilt vad den nyfödde prinsen skulle få för namn. Några namn som har nämnts de senaste dagarna är Wilhelm, Carl Johan och Erik – medan Bertil var tippat på förhand med tanke på Prins Carl Philips nära relation till den bortgångne Prins Bertil. Tilltalsnamnet Alexander överraskar flera kungliga experter.

– Jag tycker att det är utmärkt fina kungliga namn men namnet Alexander var en stor överraskning för alla. Ingen svensk kunglighet har någonsin haft det som tilltalsnamn. Men i England och i tyska furstehus finns det många som heter så. Sen har vi ryska tsarer samt Alexander den store – så Alexander är ett kungligt namn, sa journalisten och författaren Herman Lindqvist till tabloiden Aftonbladet.

Däremot är han inte nöjd över valet av hertigdöme.

– Det var en överraskning och litet orättvist tycker jag. Södermanland är ett av våra mest hertigbehängda landskap, som har haft hertigar sedan medeltiden och är inte alls bortglömt, så det var lite onödigt att belöna dem. Det hade varit bättre med Dalarna eller varför inte Bohuslän som aldrig har haft en hertig, sa den kände journalisten och författaren till Aftonbladet.

Prins Alexanders hertigdöme Södermanland omfattar en landareal på 6 103 kvadratkilometer. Det är ett omväxlande landskap med sjöar, skogar, jordbruk, små och medelstora städer och skärgård.

Landskapsblomma är vit näckros och landskapsdjur är fiskgjuse.

Södermanland har tidigare haft flera hertigar som Kung Oscar I (1799-1859) och Prins Wilhelm (1884-1965). Prins Wilhelm var bosatt på godset Stenhammar utanför Flen.

Något datum eller plats för dop har ännu inte tillkännagivits.

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!