Inrikes

Pressfrihetspris till Göteborg

Den jemenitiska journalisten Afrah Nasser är en av fyra journalister som tilldelas pressfrihetsorganisationen CPJ:s pris i år.

Sedan sex år tillbaka lever hon i exil i Göteborg. Afrah Nasser, 32, sökte politisk asyl i Sverige i samband med den arabiska våren 2011 efter att hon mottagit dödshot för sin kritik av regimen. Hon bevakar hemlandet på sin blogg och har skrivit för medier som CNN och Al Jazeera.

Hon fick bland annat Dawit Isaak-priset av Publicistklubben 2014. − Journalister runt om i världen står inför växande hot.

− De som vi tilldelar pris är de modigaste och mest hängivna. De är exempel på att journalistik spelar roll, säger CPJ:s generaldirektör Joel Simon.

Att arbeta som journalist i Jemen beskriver Afrah Nasser som att gå genom ett minfält.

− Jag har fått dödshot och hot har även riktats mot min familj. Min familj har bett mig att sluta skriva för att skydda mig själv, säger Afrah Nasser.

Enligt Reportrar utan gränser står huthirebellerna i Jemen bakom flest kidnappningar av journalister efter Islamiska staten.

 

 

Tharanga Yakupitiyage/Miljömagasinet

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styres inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 0727220172, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!