Polisens AI kan få tillgång till alla svenska pass

Övervakningssamhället

publicerad 8 augusti 2023
- av Sofie Persson

I en ny utredning föreslås att polisens ansiktsigenkänning genom AI ska kunna få tillgång till 6,3 miljoner svenskars pass vid brottsutredningar. Förslaget får dock kritik från Integritetsskyddsmyndigheten och även från politiskt håll.

Den så kallade biometriutredningen tillsattes av den tidigare socialdemokratiska regeringen i syfte att öppna upp passregistret för AI, för att underlätta polisen arbete mot brott. I juni i år föreslog därmed utredningen att hela passregistret skulle öppnas upp för polisens AI-sökningar, rapporterar skattefinansierade P1-programmet ”I lagens namn”. I nuläget får polisen endast söka i misstankeregistret, vilket innehåller omkring 60 000 personer. Skulle hela registret öppnas upp kommer man istället att kunna söka med ansiktsigenkänning bland 6,3 miljoner svenskar från 15 år och uppåt.

Integritetsskyddsmyndigheten menar dock att det är tveksamt om förslaget följer EU-rätten. Även Gudrun Nordborg (V), som sitter i justitieutskottet och är partiets rättspolitiska talesman, riktar kritik mot förslaget.

Det är väldigt långtgående. Ska vi ha ett system som det här som möjliggör granskning av i princip varenda svensk medborgare, undrar hon.

Polisens nationella operativa avdelningen (Noa) menar att detta skulle kunna underlätta polisens arbete mot exempelvis övergrepp mot barn. Kritiken mot det gällande förslaget menar han är en svår fråga som behöver föras på ett ”nyanserat sätt”, men antyder att det viktigaste ändå är att skydda barnens integritet.

Vems personliga integritet är det vi ska värna, är det din och min, eller är det barnen som florerar och blir handelsvaror som i sin tur genererar nya övergrepp. Är det deras integritet som är viktigare, säger kommissarie Björn Sellström vid Noa. Den här diskussionen är jättekänslig.

Daniel Westman, specialist på it och medierätt, menar att förslaget kan stå i strid med EU:s lagar i dataskyddslagstiftningen.

Det räknas som känsliga personuppgifter och det krävs ett tydligt stöd för att göra den typen av ingrepp, säger han.

Förutom Vänsterpartiet är det endast Centerpartiet som uttalat sig i frågan i nuläget och de menar att förslaget är positivt, men att man vill se garantier för rättssäkerheten. Remisstiden för förslaget går ut den 13 oktober i år.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!