Pansarbilar, krypskyttar och militärhelikoptrar intar Malmö

Förintelsekonferensen i Malmö

publicerad 13 oktober 2021
- av Isac Boman

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Fastsvetsade brunnslock, övervakat luftrum, krypskyttar, omfattande avspärrningar, hjälp av både försvarsmakten och utländska säkerhetstjänster, samt breda uppmaningar till allmänheten att hålla sig undan när internationella makthavare samlas till förintelsekonferensen i Malmö.
Under mina 30 år som pressfotograf har jag aldrig sett ett liknande uppbåd, det påminner om en rent krigsliknande situation, säger Nya Dagbladets fotograf Freddy Mardell på plats i Malmö.

Under onsdagen inleds den av regeringen arrangerade så kallade förintelsekonferensen i Malmö där syftet enligt makthavarna inte bara är att uppmärksamma pogromerna under andra världskriget utan därtill att befästa kraftinsatser mot svenskarnas antisemitism som statsminister Stefan Löfven menar har ökat ytterligare under coronapandemin.

Vi måste förstå att vi i Sverige inte är vaccinerade mot antisemitismen, uttryckte Löfven på måndagen inför konferensen.

Enorma resurser har lagts på eventet och stora delar av Malmö har spärrats av med vägspärrar och stängsel – till och med luftrummet ”har säkrats” med hjälp av luftvärnsregementets tillfälligt uppsatta radar som enligt SVT kan ”upptäcka både drönare och granater”. Vidare har krypskyttar placerats på strategiska platser och drönare och polishelikoptrar bevakar staden från luften.

Insatsen beskrivs som ”det största polisuppbådet någonsin i södra Sverige”.

– Radarn är uppsatt i Klagshamn för att få en så bra luftlägesbild över Malmö som vi kan, men också för att störa allmänheten så lite som möjligt, berättar Jessica Krantz, kommunikationschef på luftvärnsregementet.

Områdena kring Malmö Live och Malmömässan har också spärrats av och ”säkrats” under veckan, boende i Malmö har blivit varnade av både polis och kollektivtrafik att det kommer att bli svårt att ta sig fram i staden. Trafiken har stängts av i delar av Malmö, boende har uppmanats ”lämna bilen” hemma samt även i övrigt att ”vara ute i god tid” – något som retat upp många Malmöbor.

– Det påverkar hela staden och det är uppenbart att det skapar en irritation, vittnar Freddy Mardell.

– Jag tycker att det kommer att bli lite jobbigt. Speciellt för mig som jobbar och tar bussen. Imorgon börjar jag kvart i sju på morgonen, jag vet inte hur jag ska ta mig till jobbet, säger en kvinna till skattefinansierade SVT.

Förintelsekonferensen har kommit att bli något av ett prestigeprojekt för regeringen Löfven och man stoltserade tidigt med att över 50 stats- och regeringschefer bjudits in till eventet. Av dessa är det dock bara två som faktiskt kommer att vara på plats – nämligen Albaniens premiärminister Edi Rama och Finlands president Sauli Niinistö – övriga inbjudna länder kommer att skicka ambassadörer eller andra representanter.

Noterbart är också att EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och Europeiska Rådets ordförande Charles Michel kommer att närvara och så även det svenska kungaparet samt företrädare för diverse judiska organisationer.

Se Nya Dagbladets bilder från Malmö i galleriet nedan:

[envira-gallery id=”109320″]

 

Israels president Isaac Herzog ska själv dock, enligt SVT, inte att delta fysiskt utan bara via länk, men däremot är den internationella lobbyorganisationen World Jewish Congress president, multimiljardären Ronald Lauder, på plats. Även Frankrikes president Emmanuel Macron har skickat en förinspelad hälsning till eventet.

Det enorma säkerhetspådraget ska inte bero på att det finns någon särskild hotbild mot evenemanget, utan på att deltagarna enligt den biträdande polisområdeschefen har ”högt skyddsvärde” – och att det är därför bland annat brunnslock har svetsats fast och kollektivtrafiken till stora delar stängts ner. Förutom svensk polis, säkerhetspolis och försvarsmakten har man även ”tagit hjälp” av de danska och norska säkerhetstjänsterna.

– Framför allt Norge och Danmark. De kommer att hjälpa säkerhetspolisen att öka vår operativa förmåga under genomförandet. Vi kommer att ha danska och norska livvakter på plats, och även fordon därifrån, säger Susanna Trehörning, biträdande kommenderingschef på säkerhetspolisen.

Konferensen kommer primärt att fokusera på fyra områden – att bevara minnet av förintelsen, utbildning om ämnet antisemitism och bekämpandet av antisemitism, och ”andra former av rasism inom livets alla områden”. Flera andra mindre evenemang kopplade till eventet har också anordnats under veckan.

Stora resurser läggs sedan tidigare på nämnda områden. I april kunde Nya Dagbladet rapportera om hur regeringen vill kriminalisera ifrågasättandet av den officiella historieskrivningen kring förintelsen.

– Förintelsen är världshistoriens största brott mot mänskligheten, och det får inte glömmas. De som försöker få världen att glömma och blanda bort korten, de måste stå till svars för det, sa justitieminister Morgan Johansson vid tillfället.

Vad den påkostade insatsen kommer att kosta skattebetalarna är i skrivande stund oklart, att konferensen arrangeras just i Malmö ska bland annat vara för att staden har ett ”internationellt dåligt rykte” på grund av konflikter och spända relationer mellan judar och muslimer. Något som gjort att många medlemmar ur den förstnämnda gruppen valt att flytta.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!