Regeringen: Gör det olagligt att ifrågasätta bilden av förintelsen

publicerad 14 april 2021
Morgan Johansson.

Regeringen vill nu att den som ifrågasätter de historiska händelserna kring förintelsen ska kunna straffas, enligt socialdemokraternas justitieminister Morgan Johansson.

Sverige har varit ett av få länder i Europa där det inte varit straffbart att ifrågasätta de historiska händelserna kring förintelsen under och inför andra världskriget.

Nu ska det dock bli olagligt att ifrågasätta den officiella versionen av förintelsen, enligt justitieminister Morgan Johansson.




Förintelsen är världshistoriens största brott mot mänskligheten, och det får inte glömmas. De som försöker få världen att glömma och blanda bort korten, de måste stå till svars för det, säger Morgan Johansson till skattefinansierade Ekot.

Sverige blir, om Johanssons vilja går igenom, inte det första europeiska land som förbjuder ifrågasättande av händelserna kring förintelsen. Så kallad ”förintelseförnekelse” är redan belagt med straff i länder som Frankrike, Tyskland, Polen, Belgien, Italien, Österrike och Ungern.

Man uppskattar att ungefär 73 miljoner människor dog i andra världskriget, men det råder stor diskrepans mellan olika historikers bedömning av antalet omkomna. De exakta siffrorna rörande judar som…


 


Liknande artiklar: