Ny skjutning: En död och två skadade

Ökade otryggheten

publicerad 18 maj 2023
- av Jan Sundstedt
Polisen har gripit fem personer misstänkta för inblandning i skjutningen.

Under natten till torsdagen sköts en person ihjäl och ytterligare två skadades vid en skjutning i Rågsved i södra Stockholm. Fem personer har gripits och anhållits misstänkta för mord och mordförsök.

Skjutningarna i Sveriges städer fortsätter och strax innan midnatt får polisen samtal från oroliga medborgare som hört flera skott avlossas. När polis väl anländer till platsen påträffas tre skadade personer varav en avlider några timmar senare. En annan skjuten uppges vara allvarligt skadad men i ett stabilt tillstånd och en tredje har lindriga skador.

Fem personer har gripits för inblandning i mordet och mordförsöken och de ska enligt vittnesuppgifter ha sprungit in på en grillrestaurang och där börjat skjuta mot offren innan de efter en kort stund flydde från platsen.

– Flera personer togs till förhör, några av de är nu gripna misstänkta i brottet. Sammanlagt är fem personer frihetsberövade, säger Mats Eriksson, presstalesman vid polisen i Stockholm till SVT.

– Vi jobbar nu med ett större antal resurser på plats och pratar med allmänheten, tar upp vittnesmål och svarar på frågor. Det fanns andra personer i närheten av platsen när det hände, förklarar Anders Bryngelsson, presstalesman.

Enligt Aftonbladet ska samtliga tre offer vara kopplade till ett kriminellt nätverk i Stockholmsområdet, men det är fortfarande oklart vad som var upprinnelsen till skjutningen.

Det kan också noteras att polisen beordrade SL att hindra t-banetåg från att stanna i Rågsved kort efter händelsen – detta dels eftersom gärningsmän inte skulle ha möjlighet att fly med dem, men också för att skydda civila.

– Ett skäl kan vara att eventuella gärningsmän inte ska kunna ta tåget därifrån, men också att vi inte vill att personer hoppar av där. Det är en vanlig åtgärd som tillämpas när polisen inte har full kontroll på situationen, säger Mats Eriksson.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!