Nu ska svenska tolvåringar vaccineras

Kritiserade coronavaccineringen

publicerad 23 juni 2021
- av Markus Andersson

Folkhälsomyndigheten kommer att ”erbjuda” samtliga 16- och 17-åringar i Sverige de kontroversiella coronavaccinen. Dessutom kommer Pfizers kritiserade vaccin nu att användas på svenska barn så unga som 12 år.

– Vaccinationerna mot covid-19 är det enskilt bästa vi har för att stoppa smittspridning, svår sjukdom och död, hävdar Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson på en pressträff, trots att det fortfarande är mycket oklart hur många som faktiskt har dött av själva viruset.

När den vuxna delen av befolkningen är ”färdigvaccinerad” är det dags att massvaccinera de svenska ungdomarna, meddelar myndigheten och detta tros påbörjas tidigast i augusti.


Annonser:


FHM bekräftar nu att även barn så unga som 12 år med underliggande sjukdomar ska inkluderas i massvaccinationskampanjen – men att det ännu inte är aktuellt att vaccinera samtliga barn mellan 12 och 16.

– För det första: vaccin skyddar individen mot sjukdom. För det andra minskar det risken för smittspridning mellan ungdomar. För det tredje minskar det smittspridning till andra grupper i samhället, motiverar Carlson beslutet.

Det är Pfizer/Biontechs vaccin som nu får användas på barn från 12 år även i Sverige då det först godkänts av den överstatliga europeiska läkemedelsmyndigheten EMA.

Carlson erkänner att det är få ungdomar som blir sjuka av viruset men hävdar att det räcker att ”några får allvarliga symptom” för att godkänna vaccinering av barn i stor skala.

Han hävdar också att ungdomarna och barnen ska vaccinera sig – inte för sin egen skull utan för att inte riskera att smitta skörare och känsligare grupper – ett argument som blivit allt vanligare för att pressa och övertala vaccinskeptiker att låta sig injiceras.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.