Nu får svensk polis elchockvapen

publicerad 1 januari 2022
- av Isac Boman

Redan för 20 år sedan ville den svenska polisen utrustas med elchockvapen. Under 2022 kommer detta att bli verklighet och förhoppningen är att det nya vapnet ska leda till färre skjutningar och skador.

Kring millennieskiftet föreslogs det att svensk polis i yttre tjänst skulle utrustas med elchockvapen men då sa polisens etiska råd nej – detta eftersom man oroade sig för att våldsanvändningen skulle öka, skriver SVT.

Man utredde även konsekvenserna av att utrusta polisen med pepparspray men kom fram till att sprayen hade stora brister – bland annat kunde polisen själva ofta få ont i ögonen av denna – samtidigt som vissa individer som polisen ska gripa inte reagerar alls på sprayen.


Annonser:


– De är narkotikapåverkade eller psykotiska och helt enkelt inte smärtkänsliga, förklarar Krister Drakeklint på Norrmalmspolisen i Stockholm.

2015 kom frågan om elchockvapen återigen upp och började diskuteras och man kom fram till att införa vapnen på prov hos utvalda polisenheter i Sverige. I en studie utvärderades sedan användandet av vapnen av forskare vid Umeå universitet som kom fram till att elchockvapen kan leda till att användandet av batong och pepparspray minskar.

Polisen Krister Drakeklint som är en av de som prövat de nya elchockvapnen tror också att det kan leda till att polisen mer sällan behöver använda sina skjutvapen men också minska risken att hamna i fysiskt bråk med misstänkta brottslingar.

– Jag skulle säga att det kommer att minska skador på poliser, men också på dem vi ingriper mot.

För närvarande håller polispersonal på att utbildas i hur man hanterar vapnet och under det kommande året kommer det alltså att tas i bruk på bred front av polis i yttre tjänst.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.