Norska kungafamiljens 70-årsfirande av Carl XVI Gustaf kan ställas in – efter IS-terrorhot

Norska kungafamiljen funderar på att ställa in sitt deltagande på Kung Carl XVI Gustafs 70-årsdag i helgen. Detta efter att Säpo gått ut med en varning om att sju till åtta IS-terrorister är på plats i Sverige för att utföra islamistiskt terrordåd.

publicerad 26 april 2016
Norska kungafamiljen har glatt sig åt att delta i firandet av Kung Carl Gustaf på dennes 70-årsdag - men terrorhotet mot Sverige kan ändra på planerna.

Alla i den norska kungliga familjen planerar att vara på plats i Stockholm och hylla Carl XVI Gustaf på dennes 70-årsjubileum på lördag – men det svenska terrorhotet oroar norrmännen, skriver det norska statliga tv-bolaget NRK.

Natten mot tisdagen gick Säpo och polisens nationella avdelning, NOA, in i stabsläge efter att man fått information från den irakiska säkerhetstjänsten om ett misstänkt islamistiskt terrorhot mot Sverige.

– Jag kan bekräfta att vi just nu jobbar intensifierat med att bedöma information som kommit till oss, och som vi inte kunnat avfärda, säger Simon Bynert, presskommunikatör vid Säpo, till Aftonbladet.
Försvarsmakten har kopplats in för att hjälpa Säpo om de skulle behöva det.

– Vi är beredda att stödja med helikoptrar och sådant. Vi har en helikopter redo, säger Niklas Englund, informatör vid Försvarsmakten, till Aftonbladet.

Enligt honom står helikoptern redo för behov året runt – men nu undersöker Försvarsmakten om den behöver ställas till Säpos förfogande. Nu råder alltså stor osäkerhet om den norska kungafamiljen kommer att resa till Stockholm…


 


Liknande artiklar: