Norska kungafamiljens 70-årsfirande av Carl XVI Gustaf kan ställas in – efter IS-terrorhot

Norska kungafamiljen funderar på att ställa in sitt deltagande på Kung Carl XVI Gustafs 70-årsdag i helgen. Detta efter att Säpo gått ut med en varning om att sju till åtta IS-terrorister är på plats i Sverige för att utföra islamistiskt terrordåd.

publicerad 26 april 2016
Norska kungafamiljen har glatt sig åt att delta i firandet av Kung Carl Gustaf på dennes 70-årsdag - men terrorhotet mot Sverige kan ändra på planerna.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Alla i den norska kungliga familjen planerar att vara på plats i Stockholm och hylla Carl XVI Gustaf på dennes 70-årsjubileum på lördag – men det svenska terrorhotet oroar norrmännen, skriver det norska statliga tv-bolaget NRK.

Natten mot tisdagen gick Säpo och polisens nationella avdelning, NOA, in i stabsläge efter att man fått information från den irakiska säkerhetstjänsten om ett misstänkt islamistiskt terrorhot mot Sverige.

– Jag kan bekräfta att vi just nu jobbar intensifierat med att bedöma information som kommit till oss, och som vi inte kunnat avfärda, säger Simon Bynert, presskommunikatör vid Säpo, till Aftonbladet.

Försvarsmakten har kopplats in för att hjälpa Säpo om de skulle behöva det.

– Vi är beredda att stödja med helikoptrar och sådant. Vi har en helikopter redo, säger Niklas Englund, informatör vid Försvarsmakten, till Aftonbladet.

Enligt honom står helikoptern redo för behov året runt – men nu undersöker Försvarsmakten om den behöver ställas till Säpos förfogande. Nu råder alltså stor osäkerhet om den norska kungafamiljen kommer att resa till Stockholm för att delta i de kungliga festligheterna i helgen. Det norska hovet har lagt på locket.

– Vi kommenterar aldrig säkerheten för kungafamiljen, sa Sven Gjeruldsen, assisterande kommunikationschef vid det norska kungliga hovet till NRK.

Erfarenheter från tidigare händelser när den norska kungafamiljen befinner sig på resande fot tyder på att det ännu är för tidigt att ställa in deltagandet på Carl XVI Gustafs 70-årsjubileum i Stockholm. Besked om den norska kungafamiljen avbokar Stockholmsresan lämnas troligen någon dag före planerad avresa till Sverige.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!