MSB ansvariga för att hantera hotbilden mot Sverige

Under den pågående migrationskrisen till Europa ställs Sverige inför flera hot. Detta menar regeringen som nu ger Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) i uppdrag att samordna ansvariga aktörers hantering av situationen. Samtidigt undviker MSB att svara på frågor från journalister.

publicerad 2 oktober 2015
- av Alexander Almqvist

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


19 730 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Inrikesminister Anders Ygeman (S) och barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér (S) presenterade på torsdagen direktiven om att regeringen gett befogenheter till MSB att se över vad som händer när hundratusentals migranter från Mellanöstern och Afrika tagit sig till Europa, och i slutändan Sverige.

Sedan ett antal veckor tillbaka har MSB lämnat stöd till de aktörer som är ansvariga för att ta emot migranterna under den pågående migrationskrisen. MSB har bland annat tagit fram lägesbilder, samordnat information och uppmanat samtliga berörda aktörer att se över sina kontinuitetsplaner för att sörja för uthålligheten under krisen. Informationen som MSB tagit fram kommer gå rätt fram till regeringen.

Nya Dagbladet har varit i kontakt med MSB men myndigheten har inte valt att svara på frågorna som de tidigare lovade ge svar på.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap inrättades så sent som 2009 då den ersatte Krisberedskapsmyndigheten, Statens räddningsverk och Styrelsen för psykologiskt försvar.

 

Alexander Almqvist-Paajanen
alexander.almqvist@nyadagbladet.se

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!