MP-topp hos kronofogden – 17 gånger

Valet 2022

publicerad 1 september 2022
- av Redaktionen
Leila Ali Elmi anklagades för att röstas in i riksdagen via klanröster.

Miljöpartiets somaliska riksdagsledamot Leila Ali Elmi har haft hela 17 betalningsförelägganden hos Kronofogden under sin tid som riksdagsledamot. Ali Elmi, som anklagas för att ha valts in i riksdagen via somaliska klanröster, har inget svar på varför hon inte betalat sina räkningar i tid – men lovar att ”verkligen bli bättre” på detta.

Det har gått mycket snabbt för Leila Ali Elmi att ta sig till toppolitiken – så sent som 2018 personkryssades hon oväntat in i riksdagen, någonting som enligt kritiker möjliggjordes med hjälp av ett stort antal somaliska klanröster.

Tre år senare valdes hon i partiledningen och inför valet 2022 står hon på sjunde plats i Miljöpartiets riksdagslista – hon är dessutom ledamot i arbetsmarknadsutskottet och suppleant i skatteutskottet och tjänar minst 71 500 kronor i månaden.


Annonser:


Enligt Aftonbladet har hon dock stora problem att klara av sin privatekonomi. Sedan 2019 har hon haft hela 17 betalningsförelägganden hos Kronofogden för obetalda fakturor och myndigheten har beslutat om såväl indrivning som utmätning.

I början valde Ali Elmi att inte svara på frågor om sina ärenden hos Kronofogden, men lämnar efter några dagar slutligen en kommentar till Aftonbladet via sin pressekreterare.

Jag tycker att man ska betala sina räkningar i tid och det här är inget jag är stolt över. Jag har inga skulder, och betalningsföreläggandena är åtgärdade, men jag ska verkligen bli bättre på att betala räkningar i tid”.

Idag ska alla skulder vara betalda även om riksdagsledamoten fortfarande har ett pågående betalningsföreläggande. Enligt medieforskaren Bengt Johansson på Göteborgs universitet är detta belastande och det ser illa ut när höga politiker inte klarar av att hantera sin privatekonomi.

– Det är ingen merit att ha det, om man säger så, säger han och menar vidare att svenskar generellt har mycket låg tolerans för ekonomiska skandaler av olika slag.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.