Migrationsverket får inte övervaka avvisningar

publicerad 27 november 2018

Polisen och Kriminalvården låter inte Migrationsverket övervaka de avvisningar som anses kunna bli våldsamma. Orsaken skall vara att man från Kriminalvårdens och Polisens sida inte litar på Migrationsverkets förmåga att hemlighålla avvisningar för medier, aktivister samt de som skall avvisas ur landet.

Sedan augusti har Migrationsverket haft regeringens uppdrag att övervaka de avvisningar som sker genom Polisens och Kriminalvårdens försorg. Nu visar det sig att polis och kriminalvård hemlighåller de avvisningar som kan bli turbulenta och våldsamma för Migrationsverkets personal.

Uppgifter till SR gör gällande att man från Polisens och Kriminalvårdens sida inte litar på Migrationsverkets informationshantering. Man oroar sig från de verkställande myndigheternas sida för att den övervakande myndighetens personal skall tipsa bland annat media om avvisningarna.

Polisen och Kriminalvården har därför utfört cirka 100 så kallade dolda avvisningar sedan augusti månad. I dessa fall informeras Migrationsverket först när avvisningen verkställs, och har därför ingen möjlighet att övervaka förfarandet. Migrationsverket har krävt att få förhandsinformation om de dolda avvisningarna, men utan resultat.

 

Fredrik Antonsson/NB Nyhetsbyrån
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.