Manifestation med fordonskonvoj i Stockholm på lördagen

publicerad 18 februari 2022
- av Isac Boman

Lastbilskonvojerna har fått stor uppmärksamhet världen över, främst den som organiserats i Kanada i syfte att protestera mot den rådande coronapolitiken och de hårda restriktioner som förts i landet under en längre tid.

Nu hakar även Sverige på och gör sig redo för en svensk version av fordonskonvoj och frihetsmanifestation i helgen.

Det är initiativtagaren Johannes Haddad som koordinerar den svenska fordonskonvojen som äger rum på lördag den 19 februari i Stockholm framförallt för att visa stöd och solidaritet till frihetskonvojerna i bland annat Kanada, Israel och Frankrike.

Samtidigt passar man på att lämna in ett kravbrev till regeringen där man uppger att man vill se en sänkning med 70 procent på bensinskatten och att pandemilagen ska tas bort, samt att grundlagen inte skall kunna ändras.

Talespersonen Charlotta Henningsson tillägger att det finns en djup oro med att den svenska regeringen just nu ser över möjligheterna med att kunna ändra grundlagen och vilka konsekvenser detta kan komma att föra med sig.

Pandemilagen är tillfällig och styr de restriktioner som satts in under rådande omständigheter, men bestämmer sig makthavarna för att ändra grundlagen kan allt vändas upp och ner, säger Henningsson till Nya Dagbladet.

Initiativtagarna tillägger att det är av yttersta vikt att manifestationen går fredligt och korrekt till, och meddelar att man har fört dialog med polisen och haft tät kontakt med Länsstyrelsen gällande planering kring rutten.

De fordon och förare som kommer att delta i frihetskonvojen samlas i Västberga industriområde söder om Stockholm, på lördag den 19 februari klockan 12:00, och följer därefter en rutt som Länsstyrelsen gett sitt godkännande till.

Under torsdagen hade ett 30-tal fordon anmält sig till konvojen. Efter rutten kommer man att ansluta sig till ytterligare en manifestation på Mynttorget utanför Österrikes ambassad. Denna anordnas av partiet MOD (“Mänskliga rättigheter Och Demokrati”) och är en fristående del av fordonskonvojen i protest mot den österrikiska regeringens brott mot mänskliga rättigheter och förtryck av sin egen befolkning, i och med införandet av obligatorisk vaccination mot covid-19.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!